chrome firefox opera safari iexplorer

30 грудня 1906р. народився Святослав Гординський – український художник, поет, перекладач

30 грудня 2020 о 08:00

В цей  лютий час, що крицею гримить,  

У дні брехні, і мсти, і зла, й безправ’я,                                       

Коли ще їх на постаменти ставлять, 

Коли від бунту серце бурунить, –   

В цей гнівен час, у цю злосердну мить  

 Мої уста нещадність бою славлять,         

І грифа знак – не голуба – обрав я,

 Щоб оздобляв мій гордовитий щит.

С.Гординський. «Знак грифа».

 

Святослав Гординський створив ікони та мозаїки для собору Святої Софії у Римі. А загалом розписав близько тридцяти храмів у дванадцяти країнах Європи, Америки таАвстралії.

Ще він написав книги про творчість Тараса Шевченка, Олександра Архипенка, Галини Мазепи, інших українських митців. Крім того — з історії української ікони, італійського та французького мистецтва.

Перекладав твори Горація, Гюго, Бодлера, Аполінера, Байрона, Ґете, Шіллера, Рільке, Словацького. 1961р. видав збірку «Поети Заходу», що складалася з 60 його блискучих перекладів.

Гординському належить неперевершена поетична інтерпретація «Слова про Ігорів похід».

Він ніколи, ніде, за жодних обставин не забував, що він – українець…

Святослав Ярославович Гординський народився у Коломиї, в родині викладача Львівської класичної гімназії, згодом-відомого літературознавця Ярослава Гординського. Зі старовинного  шляхетного роду Гординських гербу Сас  походить чимало талановитих митців, науковців, філософів.

Святослав навчався у  львівській гімназії, затим в університеті й Мистецькій школі Олекси Новаківського, вдосконалював набуті знання в Берлінській Академії мистецтв, у Академії Жюльєна та Модерній академії Фернана Леже в Парижі.

1931р. повернувся до Львова, створив Асоціацію незалежних українських митців, редагувавїї журнал «Мистецтво», а також часописи «Назустріч», «Наші дні». Роботи художника брали участь у міжнародних виставках у Римі, Берліні, Празі. Як графік оформив понад 40 книг.

27-річним видав першу збірку віршів – «Барви і лінії».

На початку Другої світової війни Святослав Гординський виїхав зі Львова до Кракова. 1944р. емігрував до Мюнхена. Заснував Спілку праці українських образотворчих митців. Оселившись від 1947р. у США, створив Об'єднання Мистців Українців в Америці, організував грандіозну виставку українських митців та видав каталог, який досить довго залишався єдиним енциклопедичним довідником про життя і творчість майже 400 митців-українців.

Останню зі своїх десяти поетичних збірок під назвою «Поезії. Вірші оригінальні й перекладні» Гординський видав у  вісімдесят три роки.

1991р. митець навідався до України. Був на той час вже слабким фізично, недочував, але, переповідають очевидці, невимовно тішився своїм перебуванням на рідній землі.

Святослав Гординський помер 8 травня 1993р. у Вероні, штат Нью-Джерсі. Свою величезну бібліотеку та безцінний архів заповів Національному музею у Львові.

Олена Бондаренко

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути