chrome firefox opera safari iexplorer

6 грудня: це цікаво знати

06 грудня 2020 о 00:05

«О Україно!

О рідна Ненько!

Тобі вірненько

Присягнем.

Серця кров

І любов –

Все тобі...»

Микола Вороний

Напередодні дня Катерини (7 грудня) парубки колись постилися, щоб доля послала добрих дружин, а дівчата питали Долю, кого саме вона їм пришле.

У народі дівчата починали гадати напередодні дня вшанування святої Катерини, а саме – ввечері 6 грудня. І робили це у такий спосіб: у чужому садку виламували гілочку вишні та ставили її у воду. Якщо до Різдва вона зацвітала, то вже у цьому році дівчина мала вийти заміж. Інколи ще клали під подушку гребінець і замовляли, щоб уві сні суджений розчесав волосся, або ж ставили під ліжко миску з водою, чекаючи, що суджений уві сні переведе через місток. Можемо запевнити, що різноманітних способів гадання є багато і, до речі, саме наближаються дні, коли всі їх можна буде випробувати.

За церковним календарем 6 грудня вшановують святителів Амфілохія, єпископа Іконійського, і Григорія, єпископа Акрагантійського; благовірного князя Олександра Невського, в схимі Олексія; святителя Митрофана, в схимі Макарія, єп. Воронезького; мучеників Сисинія, єпископа Кизицького, і Феодора Антіохійського.

Іменинники 6 грудня:

Григорій, Олександр, Митрофан, Макар.

6 грудня народились:

1899 – Олександр Оглоблін – український історик, архівіст та політичний діяч, автор близько 1000 наукових праць.

1903 – Микола Колесса – український композитор, диригент, педагог.

1913 – Микола Амосов – видатний український лікар, хірург, вчений, багаторічний директор Інституту серцево-судинної хірургії, який нині носить його ім’я.

1948 – Анатолій Костецький – український письменник, перекладач, видавець, педагог. Автор поетичних та прозових книжок для дітей, зокрема «А метеликам – весело», «Все про мене», «Лист до птахів», «Пісня для всіх», «Нас батьки не розуміють», «Постукай у моє вікно», «Пригодам – ура» та ін.

6 грудня відзначають:

  • День Збройних сил України.

Події 6 грудня:

1240 – хан Батий узяв Київ, знищівши жителів міста.

1492 – перша експедиція Колумба відкрила острів Гаїті.

1637 – відбулася Кумейківська битва між козацьким і польсько-шляхетським військами, якою завершилось придушення повстання Павлюка.

1741 – здійснено державний переворот в Росії, в результаті якого імператрицею стала Єлизавета Петрівна

1768 – у Шотландії надруковано перше видання «Britannica».

1869 – у Південній Африці відкрито кімберлітові трубки з покладами алмазів.

1877 – винахідник Томас Едісон зробив на своєму новому фонографі найперший запис людського голосу, процитувавши слова дитячої пісеньки «Мері мала маленьке телятко».

1917 – Фінляндія проголосила незалежність від Росії.

1919 – розпочався Перший зимовий похід Армії УНР.

1921 – підписано Англо-ірландський договір, за яким рівно через рік (6 грудня 1922) Ірландія отримала незалежність.

1932 – Раднарком України звинуватив куркулів і контрреволюціонерів у зриві хлібозаготівлі.

1956 – «Кров у басейні»: знаменитий матч з водного поло між збірними Угорщини і СРСР на Олімпійських іграх у Мельбурні, що відбувся менш ніж за місяць після придушення радянськими військами Угорського повстання 1956 року.

1991 – Верховна Рада прийняла Закони «Про оборону України» та «Про Збройні Сили України», якими створено Збройні сили України.

Чи знаєте ви, що:

Про Миколу Амосова
«Мама була повитухою, працювала в селі неподалік від міста Череповець. Родина жила дуже бідно, однак мама ніколи не брала подарунків від породіль, і залишилася для мене прикладом на все життя», – зізнавався Микола Михайлович.

«Хоча я глибоко російська людина, народився й виріс на Півночі, досі розмовляю по-вологодському, але одразу ж виступив за незалежність України… Тільки ж не так просто відлучитися від імперії. Ось зараз полеміка: яка орієнтація – російська чи західна? Я особисто за західну. Тому що, крім російської літератури, на якій кристалізуються моральні стандарти всього світу, нічого принадного в сучасній науці, культурі Росії я не бачу...» (Микола Амосов)

У 60-х, на початку 70-х Микола Михайлович, захворівши на туберкульоз, лікувався в Старокримському санаторії. Повністю вилікувавшись від недуги, організував у санаторії пульмонологічне хірургічне відділення. Неодноразово приїжджаючи на два-три місяці в Старий Крим до своїх родичів, Амосов привозив з собою своїх учнів і навчав їх лікувати хворих на туберкульоз.

«Бійтеся потрапити в полон до лікарів. Вони схильні перебільшувати людські слабкості і могутність своєї науки, створюючи у людей уявні хвороби». (Микола Амосов)
(За мат. журналу «Україна»)

«Рідна країна»

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути