chrome firefox opera safari iexplorer

8 грудня 1876р. народилася Марія Крушельницька – українська акторка і письменниця

08 грудня 2020 о 07:48
msdnipro.com

Випалена майже дощенту, родина Марії та Антона Крушельницьких стала символом знищення радянської владою української інтелігенції.   

 Марія Степанівна Крушельницька (з дому Слобода) народилася в с.Ульгівці Рава-Руського повіту, королівство Галичини і Володимирії, в родині австрійського  поштового службовця, згодом — музиканта в театрі товариства «Руська бесіда».    

1893р. закінчила Львівську українську гімназію. Присвятила себе сцені: стала однією з провідних акторок  львівського театру товариства «Руська бесіда», з яким гастролювала  в Галичині, Наддніпрянській Україні та Польщі. Виступала в головних ролях у п’єсах М.Старицького, І.Карпенка-Карого, І.Франка, Л.Толстого.

 1901р. вийшла заміж за Антона Крушельницького, відомого журналіста і громадського діяча. Того ж року востаннє вийшла на сцену — у драмі Л.Толстого «Влада темряви». Активно зайнялася літературною творчістю: писала оповідання, драматичні твори, нариси, мистецькі огляди, готувала публікації  на тему рівності прав жінок і чоловіків.

У друкарні товариства «Руська бесіда» 1901р. була опублікована окремою збіркою «І хто ж вона була?» низка оповідань М.Крушельницької: «Прощання», «Хвилі туги», «Поезія молодих її літ», «Штука», «І хто ж вона була?». 

У 1915–25р.р. разом із чоловіком Антоном Крушельницьким мешкала у Відні, займалася просвітницькою діяльністю,   редагувала статті для журналів, підручники, художні твори та читанки для дітей. Від 1928р. – у Львові, де  продовжує друкувати нариси і статті в журналах «Нова хата», «ЛНВ», «Діло», редагує журнал «Критика».

Крім названої збірки оповідань, створила п’єси «Мачуха» та «Вона», численні вірші у прозі, новели «Скарб Оксани», «Мати».

Велику увагу Марія Крушельницька приділяла питанням жіночої емансипації, про що свідчать її сміливі на той час публікації в альманаху «Жіноча доля». Пропагувала новий тип української жінки: освіченої, впевненої у собі, з почуттям власної гідності, яка, залишаючись хорошою матір’ю,  не поступається нічим чоловікові  у творчості, громадському житті.  

  У травні 1934 р. разом  з чоловіком і родиною на запрошення радянського уряду переїхала до Харкова. Тут уже мешкали син Іван і одна з доньок. Активно друкувалася в періодиці – переважно це були статті на педагогічну тематику. 

У грудні 1934р. були заарештовані й страчені сини Крушельницької – Іван і Тарас. Затим заарештували  чоловіка, доньок Володимиру і Ларису, одного з синів.

Не витримавши страшних випробувань, Марія Степанівна Крушельницька тяжко захворіла і самотньою померла в одній з харківських лікарень 28 серпня 1935р. 

Олена Бондаренко

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути