chrome firefox opera safari iexplorer

8 грудня: це цікаво знати

08 грудня 2020 о 00:43

«Як не горю – я Не живу.
Як не люблю – я не співаю.
Але цього я ще не знаю,
Бо завжди я – як полум'я».
Павло Тичина

У народі 8 грудня, вшановуючи Климента або по-народному Клима-Холодного, говорили, що зима цього дня клин клином вишибає, тобто, зазвичай, варто очікувати великих морозів. А ще говорили, якщо півні заспівали раніше звичного – варто чекати відлигу.

За церковним календарем 8 грудня відзначають Віддання свята Введення, а також вшановують мучеників Климента та Петра.

Іменинники 8 грудня:

Клим, Клавдія, Симон і Петро.

8 грудня народились:

1876 – Марія Крушельницька (Слобода) – українська драматична акторка українського театру товариства «Руська бесіда», письменниця, громадська діячка. Брала участь у виданні читанок, організації театральних гуртків та культурно-освітніх закладів.

1907 – Антон Хижняк – український письменник, журналіст, головний редактор «Літературної газети» (1950 – 1961). Автор збірок оповідань «Львівські оповідання», «Килимок», «Краса життя», повістей «Невгамовна», «Онуки спитають», «Нільська легенда» та ін.

Події 8 грудня:

1868 – у Львові засновано культурно-освітню громадську організацію «Просвіта».
1991 – Відбулася зустріч лідерів України, Білорусі та Російської Федерації у Біловезькій Пущі. Зустріч завершилася підписанням Біловезької угоди, що юридично засвідчила факт припинення існування СРСР як держави.
2004 – Верховна Рада України проголосувала за так званий «великий пакет» – внесення змін до Конституції в частині місцевого самоврядування та закон «Про особливості застосування закону України «Про вибори Президента України» при переголосуванні повторного голосування у грудні 2004 року».

Чи знаєте ви, що:

Про тотемного птаха давніх українців – лелеку

Цього птаха у різних місцинах ще називають бузьком або буслом. Віддавна він користувався повагою людей, бо не лише «приносив до хати дітей».

Вважалося, що хата, де лелека звів собі гніздо, буде щасливою. А якщо господарі його зруйнують, то в оселю вдарить блискавка і спалить її. Якщо ж лелека сам покидав своє кубло й не повертався, це значило, що буде пожежа або хата стане пусткою.

Також люди вірили, якщо навесні вперше побачиш лелеку, який летить, то будеш літати, тобто, матимеш здоров’я протягом всього року, а якщо він сидить у гнізді – то сидітимеш цілий рік удома, хворітимеш.

«Рідна країна»

 

Розділи: Суспільство

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути