chrome firefox opera safari iexplorer

22 січня: це цікаво знати

22 січня 2020 о 00:40

«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не зненависть до її ворогів».
В’ячеслав Липинський

За церковним календарем 22 січня вшановують мученика Полієвкта, святителя Филиппа, пророка Самея, преподобного Іону Київського, святителя Петра, преподобного Євстратія-чудотворця.

У народі про цей період січня говорили так: «Росте день у січні – росте і холод», що вказувало на наближення місяця лютого, який вважався найхолоднішим місяцем зими.

Спостерігали наші пращури у цей день і за худобою: випускали на вулицю і спостерігали за її поведінкою. Якщо вона відразу поверталася у хлів – продовження зими мало бути сніжним і морозним.

Іменинники 22 січня:
Євстратій, Захар, Петро, Полієвкт, Самей, Пилип і Антоніна.

22 січня народились:

1916 – Григорій Нарбут – український художник театру, живописець. Народний художник України, лауреат Шевченківської премії. Син художника Георгія Нарбута.

1933 – Іван Могитич – архітектор-реставратор. Своїм сучасним виглядом йому завдячують понад 130 пам’яток – Олеський замок, Манявський скит, церква Св. Юрія у Дрогобичі, храм Йоана Хрестителя у Львові та ін.

Події 22 січня в Україні:

1904 – заснування Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки імені О.М.Горького.
1918 – Центральна Рада своїм Четвертим Універсалом проголосила Українську Народну Республіку самостійною, незалежною, вільною державою українського народу.
1919 – Директорія УНР проголосила Акт злуки УНР та ЗУНР, ЗУНР перетворено в Західні Області УНР.
1992 – 22 – 23 січня відбувся І Всесвітній конгрес українців.
1990 – на честь Акту Злуки відбулася одна з наймасштабніших акцій – від Львова до Києва, на відстані майже 500 кілометрів близько 300 тисяч чоловік, взявшись за руки, утворили живий ланцюг.
2010 – Віктор Ющенко підписав Указ про присвоєння провідникові ОУН Степанові Бандері звання Героя України.

22 січня святкують:

  • День соборності України – відзначається у день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. Офіційно в Україні День соборності відзначається з 1999 року.

30 грудня 2011 року Президент Віктор Янукович своїм Указом постановив «перенести» День свободи, який святкували 22 листопада на честь Помаранчевої революції, і заснувати День соборності і свободи 22 січня.

«Установити в Україні: День соборності та свободи України, який відзначати щорічно 22 січня. ...визнати таким, що втратив чинність: Указ Президента України від 19 листопада 2005 року № 1619 «Про День свободи»,йдеться в указі.

Після подій 2013 – 2014-го років – революції Гідності та трагедії початку неоголошеної війни Росії проти України, окупації Кримського півострова і декількох обласних центрів на сході України «братнім російським народом» – відповідно до Указу Президента України № 871/2014 від 13-го листопада 2014-го року святу повернули колишню назву. «Відзначати щорічно 22 січняу день проголошення в 1919 році Акта злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної РеспублікиДень Соборності України. Внести до Указу Президента України від 30 грудня 2011 року № 1209 «Про відзначення в Україні деяких пам’ятних дат та професійних свят» зміну, виключивши абзац другий статті 1.» – йдеться в Указі.

Чи знаєте ви, що:

Застуда – найпоширеніше захворювання у світі. Дорослий житель Європи або Північної Америки хворіє на неї в середньому від двох до п’яти разів на рік, а дитина – від чотирьох до восьми разів.

Понад 100 мільйонів відвідувань лікарів за рік у США пов’язані саме з нежиттю і застудою. Витрати американців на ліки від застуди та збитки через пропущені робочі дні становлять на рік величезну суму – 40 мільярдів доларів. Це становить більше витрат і збитків, аніж через астму або інфаркти.

Людина, що дожила до 75 років, мінімум чотири роки свого життя сумарно проводить у застудженому стані.

За оцінками дослідників, застуду викликають від 200 до 300 вірусів, що відносяться до п’яти родин. Тому виробити імунітет майже неможливо. Від третини до половини випадків застуду викликають риновіруси, а їх налічується близько сотні.

Ця хвороба триває, як правило, тиждень, четверта частина хворих страждають на застуду два тижні, аище близько чверті хворих взагалі нічого не помічають, але при цьому заразні для інших. («Світ цікавих фактів»)

«Рідна країна»

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути