chrome firefox opera safari iexplorer

7 лютого: це цікаво знати

07 лютого 2020 о 00:05

«Потрібно зі сміхом бути дуже обережним – тим більше, що він заразний».
Микола Гоголь

За церковним календарем 7 лютого вшановують святителя Григорія Богослова, священномученика Володимира – митрополита Київського і Галицького, розстріляного у 1918 році більшовиками; святителя Мойсея, мученицю Філіцату та її синів, преподобних Поплія Сирійського, Мару співця та ікону Божої Матері «Утамуй мої печалі».

У народі 7 лютого спостерігали за погодою, адже який день на Григорія Богослова зранку до півдня, така буде перша половина зими, а з півдня до вечора – віщує другу її половину. Густий туман передвіщав мор худоби, а ясна погода говорили про те, що буде хороший рік.

Іменинниками 7 лютого є:
Григорій, Пилип, Олександр, Володимир, Фелікс.

7 лютого народились:

1804 – Микола Маркевич – український історик, письменник, етнограф, фольклорист, поет, композитор. Автор праць «Звичаї, повір’я, кухня та напої сучасних українців», «Вертеп», «Історія Малоросії» в 5 т.
1863 – Мечислав Солтис – український та польський композитор, диригент, педагог, музично-громадський діяч.
1906 – Олег Антонов – генеральний авіаконструктор створеного ним у Києві КБ, доктор технічних наук, художник, письменник; створив понад 60 типів планерів і літаків типу АН. Під керівництвом Антонова створені найбільші на той час і найкращі в світі транспортні літаки АН-12, «Антей», «Руслан».

Події 7 лютого в Україні:

1483 – відомий український вчений Юрій Дрогобич у Римі, у Ехуаріуса Зільбера видав книгу «Прогностична оцінка поточного 1483 року», що є першою відомою друкованою книгою українського автора.

Цікаво про 7 лютого:

У цей день у 1812 році народився Чарльз Діккенс, англійський письменник («Давид Копперфільд», «Олівер Твіст», «Холодний дім», «Тяжкі часи»…). Твори Діккенса пронизані дотепністю, що вплинула на оригінальність національного характеру і образу мислення, відомого в світі як «англійський гумор». Письменник похований в куточку поетів у Вестмінстерському абатстві.

У цей день 1906 року сигнал SOS вперше був запропонований як міжнародний сигнал лиха (замість коду CQD, який раніше використовували на суднах).

У цей день у 1920-му в Іркутську за постановою місцевого Військово-революційного комітету розстріляно 47-річного адмірала Олександра Колчака, верховного правителя монархічних російських військ в період громадянської війни.

7 лютого 1981 року на військовому аеродромі під Санкт-Петербургом загинув на зльоті літак Ту-104. Про ту трагедію досі практично нічого не відомо. Причина цього проста – жахлива аварія була миттєво засекречена, і досі її справжні причини називаються дуже неохоче. Адже в результаті тієї давньої катастрофи залишився без керівництва весь в ту пору величезний і найсильніший Тихоокеанський флот Радянського Союзу. Із 52 загиблих – 16 адміралів і генералів і майже два десятки капітанів першого рангу, які займали адміральські посади. Стільки вищих морських воєначальників не загинуло за всю Другу світову війну.

У цей день у 1984 році американський астронавт Брюс Маккендес став першою людиною, що вийшла у відкритий космос без страхувального пристрою. Під час польоту «Челленджера» за допомогою спеціального апарату на реактивній тязі він залишив корабель і рухався навколо нього у відкритому космосі на відстані до 100 метрів. Апарат, вагою 136 кілограмів, що одягається як «заплічний рюкзак», дозволяв переміщуватись у просторі зі швидкістю до 2 км/год. Після його півторагодинного випробування Маккендес безпечно повернувся на борт «Челленджера».

У цей день у 1992 році у голландському місті Маастрихт міністри закордонних справ, економіки та фінансів країн-членів ЄЕС підписали «Договір про Європейський Союз», який передбачав трансформацію ЄЕС в новий економічний, валютний, а у перспективі й політичний Європейський Союз. Ядро 240-сторінкового документу, схваленого представниками 12 західноєвропейських держав, склали економічний і валютний союзи. До 1999 року країни мали ввести єдину валюту, єдине громадянство, а жителі об’єднаної Європи отримать активне і пасивне виборче право на виборах до місцевих органів країни, в якій вони в даний момент проживають; оборонна політика країн-учасниць Європейського союзу мала б формуватись спільними зусиллями на основі воєнно-політичних принципів НАТО. Маастріхтський договір набував чинності з 1993 року і до того часу був ратифікований у Великій Британії, Франції, Німеччині, Ірландії, Іспанії, Португалії, Італії, Греції, Данії, Люксембурзі, Бельгії та Нідерландах.

«Рідна країна»

 

Розділи: Календар

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути