chrome firefox opera safari iexplorer

Українське – найкраще! Кухня – теж, ясна річ

13 лютого 2019 о 09:08
foodandmood.com.ua

За оцінками експертів, Україна належить до десятки країн з найсмачнішою кухнею. Перелік, за інформацією сайту , виглядає так: В’єтнам, Греція, Італія, Японія, Франція, Швейцарія, Україна, Китай, Індія, Іспанія.

Питомо українські борщ, сало, вареники, галушки, різноманітні пундики завоювали прихильників на всій земній кулі. У найдальших далечах знайдеться ресторанчик, де готують по-українськи (щоправда, часом з місцевими особливостями).

До речі, про пундики. Виявляється, ми віддаємо перевагу простому тістові (без дріжджів та здоби). Галушки, шулики, коржі, вергуни, гречаники й сила-силенна всього іншого. А от тісто на дріжджах  використовується для паляниць, короваїв, пампушок… Зрештою – для заварних бубликів, якими торгували  українські бублейниці від незапам’ятних часів.  

А ви знаєте, що їли українці за «незапам’ятних часів»?  Багатьом з нас навіть назви тодішніх страв не знайомі. Наприклад:

Саламаха (соломаха, саламата). Гречане або житнє борошно просмажували, робили з нього рідке тісто, а потім вливали, розмішуючи, у підсолений окріп. Додавали засмажку зі смальцю та часнику. Поживна страва, й від хворощів  помічна – не дарма ж бо саламахою живилися козаки в походах!

Кваша також готувалася з борошна, й таки знову – із житнього (дві частини) та гречаного (одна). Борошно   запарювали окропом, добре вимішували й ставили на ніч у тепле місце — для «заквашування». Вранці варили у горщику й їли як солодку страву, присмачивши садовими ягодами — якщо літо, й вареними грушками — якщо зима.

 Шпундра – це свинячі реберця, обсмажені на салі ) бажано підкопченому) й тушковані з бурячками на буряковому  ж кваску. Знавці кажуть, взимку зігріває — миле діло!

Буряки, до речі, віддавна були в українців на першому місці з-поміж усіх овочів. Ще, звичайно ж, часник та цибуля. Згодом з’явилися картопля, помідори, огірки.

До страв  додавали багато різних прянощів: кріп, м’яту, любисток, кмин…

З фруктів полюбляли вишні, сливи, груші, порічки, кавуни, яблука, малину. Більшість із них – не лише у свіжому, а й сушеному чи квашеному вигляді.  

І нарешті — кілька похвальних слів борщу, князеві нашої кухні. Для його приготування може використовуватися понад 20  складників! Нині відомо близько 40 різновидів борщу, в різних місцевостях його готують інакше, зі своїми неповторними нюансами.  Та що там місцеві відмінності – у кожної господині, як відомо, борщ свій, особлививй...

Отже, любімо, шануймо, куштуймо та нахвалюймо — кухня ж бо є неодмінною і важливою  частиною нашої рідної культури!

«Рідна країна»

(текст — за матеріалами інтернет-видань 

Розділи: Традиції

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути