chrome firefox opera safari iexplorer

Святий Миколай не Дід Мороз: чому?

19 грудня 2020 о 06:19

Микола Чудотворець (приблизно 270–345 роки) – християнський святий. Народився в грецькій колонії Патара – тепер територія Туреччини. З дитинства віддався богослужінню – вдень не виходив із храму, вночі молився. Став єпископом. Ініціював знесення язичницького храму Артеміди.

Миколу вважають покровителем воїнів, мандрівників, дітей, студентів, моряків, торговців, лучників і ромів. Його мощі спершу поховали в Мирах – сучасне Демре в Туреччині. Пізніше їх викрали й перевезли в італійське місто Барі. За допомогою останків британські антропологи відтворили зовнішність святого. На момент смерті йому було 65–70 років.

На честь святого в Україні названо обласний центр Миколаїв і райцентр Миколаїв Львівської області. Ще чотири села: два у Львівській, по одному – у Хмельницькій і Чернігівській областях. Похідну назву Миколаївка має одне місто, дев'ять селищ і 86 сіл.

Святого Миколу вважають покровителем Луцька, зображений на його гербі.

Після смерті батьків Микола роздав спадок бідним. Один чоловік мав трьох доньок, проте не міг їх забезпечити. Аби збагатитися, хотів змусити їх до розпусти. Щоб цьому зарадити, Микола підкидав у їхню хату мішечки із золотом – у вікно, комин. Один мішечок впав у панчоху, яка сушилася на мотузці.

Завдяки цій легенді у середньовічній Німеччині виникла традиція дарувати дітям гостинці від святого Миколи. Спершу це робили 6 грудня – в день смерті святого. У ХVI ст. – в період Реформації – Церква виступала проти вшанування святих. Тому подарунки почали вручати на Різдво – 24 грудня. Згодом традиції злилися.

У Нідерландах дарувальника називають Сінтерклаас, без прив'язки до святого. У США це ім'я трансформувалося у Санта-Клаус. У Франції – Пер Ноель, Великій Британії – Джек Фрост, Норвегії – Юленіссе, Фінляндії – Йоулупукі, Литві – Каледу Сяняліс.

Ой, хто, хто Миколая любить?

Ой, хто, хто Миколаю служить?

Тому Святий Миколай

На всякий час помагай,

Миколаю! –

народна колядка. Українські православні та греко-католики вшановують святого Миколу або Миколая 19 грудня. Чемним дітям він кладе під подушки гостинці, нечемним – різки.

У мережі з’явилася інфографіка із 9 відмінностями Святого Миколая від Діда Мороза.

 
Джерело: gazeta.ua
Розділи: Традиції

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути