chrome firefox opera safari iexplorer

1 червня: це цікаво знати

01 червня 2019 о 00:53

Може, завтра, може, нині

На догоду дням новим

Віддамо цей світ дитині –

Хай повік владує ним.

Віддамо світанки сині,

Сто веселок, сто зірниць, 

Віддамо повік дитині

Сто найбільших таємниць.

І почуєм, як на світі

Новий лад заводять діти:

– Там, де на світі

Господарі діти – 

Дружба і мир

Процвітають на світі!

Микола Петренко

У народі говорили, що з 1 червня «весна потом умивається, чесному народу в пояс кланяється, на літо з-під білої руки дивиться». Існувало багато прикмет, пов’язаних з цим днем, люди 1 червня аналізували природні явища і намагалися передбачити погоду на найближчі дні і місяці. Наприклад, прохолодна погода – прикмета до того, що ще 40 днів тепла не варто чекати. А якщо в цей день ворони сидять, повернувши дзьоби в одну сторону – прикмета того, що сильний вітер буде найближчим часом.

У цей час спостерігається раннє цвітіння червоної конюшини, пізніх сортів смородини і конвалії. Селяни намагалися 1 червня посіяти цвітну капусту, зимову чорну редьку, квасолю, гарбуз. У ґрунті до цього часу закінчувалися заморозки, однак вважалося, що насадження краще закривати на ніч – ще може бути холодно. Саме з червня масово з’являються перші ягоди і гриби, а на полях починає колоситися жито.

За церковним календарем 1 червня вшановують священномучеників Патрикія, єпископа Пруського, і з ним трьох пресвітерів: Акакія, Менандра і Полієна; преподобного Корнилія, чудотворця Комельського; благовірного великого князя Димитрія Донського; преподобного Корнилія, ігумена Палеостровського, Олонецького; благовірного князя Іоана Углицького, в чернецтві Ігнатія, чудотворця Вологодського; преподобного Сергія Шухтомського; мученика Калуфа Єгиптянина; преподобного Іоана, єпископа Готфського.

Іменинники 1 червня:
Анастасія, Дмитро, Іван, Сергій.

1 червня народились:

1902 – Зоя Гайдай – українська оперна співачка (сопрано), педагог. Партії: Тетяна («Євгеній Онєгін» П. Чайковського), Чіо-Чіо-сан («Чіо-Чіо-сан» Дж. Пуччіні), Наталка Полтавка («Наталка Полтавка» М. Лисенка), також виконувала народні пісні і камерні твори.

1966 – В’ячеслав Хурсенко – український співак, композитор, автор-виконавець пісень: «Соколята», «На острові чекання», «Сповідь», «Панує ніч», «Я тебе розлюбив», «Віра, Надія, Любов», «Шалений час», «До рідного дому» та ін.

1 червня відзначають:

  • День захисту дітей.
  • Міжнародний день захисту дітей.
  • Всесвітній день батьків.

Події 1 червня в Україні:

1831 – англійський дослідник Джеймс Кларк Росс виявив місце Північного магнітного полюсу.

1946 – у Бухаресті страчено диктатора Румунії Йона Антонеску.

1980 – почав роботу перший цілодобовий інформаційний канал Cable News Network (CNN).

1996 – Україна перевезла останні ядерні ракети до Росії, ставши без’ядерною державою.

Чи знаєте ви що:

1 червня – одне з найстаріших міжнародних свят. Рішення про його проведення було ухвалено Міжнародною демократичною федерацією жінок на спеціальній сесії в листопаді 1949 року.

Перший Міжнародний день захисту дітей був проведений в 1950 році. ООН підтримала цю ініціативу і оголосила захист прав, життя і здоров’я дітей одним з пріоритетних напрямів своєї діяльності.

В Україні День захисту дітей встановлено відповідно до Указу Президента України від 30 травня 1998 року № 568/98 і відзначається щорічно, також 1 червня.

На Сейшельських островах ці заходи офіційно тривають цілий місяць!

«Рідна країна»

Розділи: Календар

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути