chrome firefox opera safari iexplorer

12 червня: це цікаво знати

12 червня 2020 о 00:04

Теплий дощ умиє конюшину,
Закружля кульбабин парашут.
Літо з повним кошиком ожини
Йде до нас у крапельках дощу.
Любов Голота

У народі 12 червня називали зміїним днем. За народним повір’ям, у цей день змії «ходять по лісах-станицях» і вбивати їх дуже небезпечно. Кожному вони готові мстити немилосердно. Наші пращури в цей день спостерігали за павуками: якщо павуки посилено працюють, погода буде мінятись.

За церковним календарем 12 червня вшановують преподобного Ісаакія, сповідника, ігумена обителі Далматської.

Іменинники 12 червня:
Онисим, Марта, Максим, Наталія, Ісак.

12 червня народились:

1887 – Володимир Гаґенмейстер – український графік та видавець. Твори: серія літографій архітектурних пам’яток Поділля, портрети У. Кармелюка, Т. Шевченка, книжкова графіка.

1931 – Євгенія Мірошниченко – українська оперна співачка, солістка Київського театру опери та балету. Партії: Лючія («Лючія ді Ламмермур» Г. Доніцетті), Мюзетта («Богема» Дж. Пуччіні), Віолетта («Травіата» Дж. Верді), Венера («Енеїда» М. Лисенка) та ін.

12 червня відзначають:

  • День працівника фондового ринку України.
  • Всесвітній день боротьби з дитячою працею.

Події 12 червня:

1923 – Гаррі Гудіні вперше публічно продемонстрував трюк, звільнивши себе із гамівної сорочки, висячи над землею на висоті 40 футів.
1975 – створений Львівський історико-архітектурний заповідник.
1990 – у СРСР заборонили цензуру.
1991 – за підсумками референдуму серед мешканців Ленінграда місту повернули початкову назву – Санкт-Петербург.

Чи знаєте ви що:

Використання квітів і трав в українській обрядовості пов’язане з давнім дохристиянським культом Великої Богині, що уособлювала життя, землю і плодючість. Зародився цей культ ще у скіфські часи. Пізніше він знайшов свій вияв у вшануванні – берегинь Рожаниць, Мокоші. Зображувалися вони з квітами, травами в руках, вінком на голові та в оточенні звірів і птахів.

Залишки культу, зокрема, у весільній та родильній обрядовості можна прослідкувати і сьогодні. Так, барвінок, що символізує невинність, вплітають у весільне гільце та оздоблюють ним коровай. Вінки з цих квітів колись клали на голови молодим, вшановуючи їхню чистоту. Його ж клали і до новонародженого, щоб дитина виростала з чистою душею.

Калина мала подібне значення. Але її використовували ще й як символ щастя, здоров’я і багатства, тому на хрестини її затикали у калачі і клали у першу купіль дитини. Волошки і білий бузок означають скромність і ніжність, листок папороті – довір’я, садові маки – красу і молодість, а от польові квіти вже натякають на дурну голову. Мати, яка хотіла, щоб її дочку любили чоловіки, купала її у любистку та мелісі. Крім усього – це ще й корисно для волосся.

«Рідна країна»

Розділи: Календар