chrome firefox opera safari iexplorer

16 червня: це цікаво знати

16 червня 2020 о 00:06

Як хто посіє у юності, так пожне в старості.
Григорій Сковорода

У народному календарі 16 червня – день Луки Вітряника або Луки Вітряного. Цього дня за традицією лягали спати пізно, виглядаючи напрямок вітру, за яким визначали подальшу погоду літа. «Якщо на Луку південний вітер – на врожай яровини, а північно-західний – на сльотаве літо, східний – на різні хвороби. Дощ же віщує врожай грибів».

Якщо в цей день трапиться гроза – сінокіс буде поганим, бо «До Луки не везуть сіно з луки».

У народі зазначали, що з цього дня співочі пташки (крім солов’я та зозулі) закінчують співати, а Сонце йде вже тихіше. Ця народна прикмета підтверджується спостереженнями астрономів – у цей час Земля зменшує швидкість руху навколо Сонця.

За церковним календарем 16 червня вшановують мучеників Лукиліана, Клавдія, Іпатія, Павла, Діонісія і Павлу, діву; перенесення мощей благовірного царевича Димитрія з Углича до Москви; священномученика Лукіана, єпископа, Максіана, пресвітера, Юліана, диякона, Маркеліана і Сатурнина в Бельгії.

Іменинники 16 червня:
Дмитро, Клавдія, Павло, Павла, Денис, Лук’ян.

16 червня згадують:

1578 – у Львові страчено Івана Підкову – (рік народження невідомий, Брацлавщина – 1578), козацького отамана, гетьмана, молдовського господаря в 1577–1578 рр.

16 червня відзначають:

  • День Святої Трійці. П’ятидесятниця.
  • День батька (тата).
  • День медичного працівника.
  • Міжнародний день сімейних грошових переказів.

Події 16 червня:

1903 – розпочалася перша арктична експедиція Руаля Амундсена.

1925 – в Криму відкрився табір Артек.

1934 – у Харкові відкрився перший з’їзд письменників України. Створено Спілку письменників України (СПУ).

Чи знаєте ви що:

Людина є єдиною істотою на планеті, що здатна говорити, а також усвідомлювати свою неминучу смерть. Все це пояснюється особливостями нашого мозку, пише ukrhealth.net.

Мозок людини поглинає 20% добового обсягу калорій. А це значить, що чим частіше ми використовуємо мозок, тим більше він поглинає енергії і тим сильнішим є відчуття втоми. Ось чому люди інтелектуальної праці можуть втомлюватися значно швидше, ніж ті, хто виконує фізичну роботу, хоча це і здається парадоксальним.

Мозок людини на 75% складається з води. Цей факт доводить необхідність ретельного зволоження нашого організму. Однак уважність, психомоторні навички і короткострокова пам’ять також страждають, якщо в організмі людини спостерігається зневоднення хоча б на 2%.

Мозок складається переважно з жиру. 60% цього органу містить жирову тканину. Але це зовсім не дає приводу нам їсти виключно сир і вершкове масло. Однак у раціон необхідно частіше долучати поліненасичені жири, жирні кислоти Омега-3 та інші подібні корисні продукти для здоров’я мозку.

Сучасний мозок не є таким же гострим, яким він був у наших предків. Дослідження показують, що вага мозку та загальний рівень інтелекту людини з часів XIX століття до сьогоднішнього дня знизився, незважаючи на прогрес технологій.

Прийом алкоголю перешкоджає формуванню спогадів у мозку. Чи прокидалися ви коли-небудь після вечірки і виявляли, що ви майже нічого не пам’ятаєте з подій минулої ночі? Це пов’язано з тим, що мозок не формує спогадів у стані сильного алкогольного сп’яніння.

У людини є «другий мозок», який розташований всередині тонкого кишківника. Вчені виявили мільйон нейронів в цій частині тіла, які виробляють «щасливий» гормон серотонін. Ось чому від смачної і солодкої їжі нам часом стає так добре на душі.

«Рідна країна»

»

Розділи: Календар

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути