chrome firefox opera safari iexplorer

26 червня: це цікаво знати

26 червня 2020 о 00:34

Діти – се наш дорогий скарб, се наша надія, се – молода Україна.
Олена Пчілка

26 червня у народі колись називали на честь Килини і вважали, що з цього часу починають лютувати ґедзі, сліпаки, комарі й інші комахи, що п’ють кров тварин та людей.

Щодо погоди, то підмічали, якщо комахи збираються у хмарки і літають по колу – до гарної погоди.

За церковним календарем 26 червня мученицю Акилину; святителя Трифилія, єпископа Левкусії Кіпрської; преподобних Андроніка і Саву; мученицю Антоніну; преподобних Анну та її сина Іоана.

Іменинники 26 червня:
Ганна, Арсен, Онуфрій, Петро.

26 червня народились:

1810 – Василь Тарновський (старший) – український етнограф, історик права, громадський діяч, меценат. Переконаний противник кріпацтва, активний учасник підготовки селянської реформи 1861 р.

1909 – Євген Федоров – астроном, директор Головної астрономічної обсерваторії АН УРСР, президент Комісії для вивчення руху полюсів Землі Міжнародного астрономічного союзу. Досліджував обертання Землі, рух полюсів Землі.

26 червня відзначають:

  • День національного прапора кримських татар.
  • Міжнародний день на підтримку жертв катувань.
  • Міжнародний день боротьби проти зловживання наркотиками та їх незаконного обігу.

Події 26 червня:

1919 – створено комсомол України.

1925 – прем'єра в Голлівуді фільму Чарлі Чапліна «Золота лихоманка».

1940 – радянський уряд передав румунському посланцю в Москві заяву з вимогою передачі Бессарабії Радянському Союзу. Цей ультиматум Королівство Румунія прийняла 28 червня.

1940 – у Радянському Союзі введено восьмигодинний робочий день, семиденний робочий тиждень і кримінальну відповідальність за запізнення на роботу на понад 21 хвилину.

1941 – загинув 34-річний льотчик, капітан Микола Гастелло, котрий спрямував свій підбитий літак на німецьку танкову колону. Посмертно нагороджений зіркою Героя Радянського Союзу.

1945 – на конференції в Сан-Франциско представники 50 держав підписали Статут Організації Об’єднаних Націй.

1945 – у СРСР введено звання Генералісимус Радянського Союзу. Наступного дня першим і єдиним володарем став Йосип Сталін.

Чи знаєте ви що:

Нещодавні дослідження вчених довели, що у людей, які проходять приблизно 9–10 км на тиждень, набагато рідше за інших виникають проблеми з мозком, а отже і з здоров’ям загалом.

У літніх людей, у яких проявляються симптоми забудькуватості, розвиток хвороби сповільнюється, якщо вони проходять пішки хоча б 8 км за тиждень.

Дослідження, що тривали протягом 10 років за участю 400 осіб, показали, що ходіння – це ідеальна вправа не лише для того, щоб уникати серцевих захворювань та хвороби Альцгеймера.

Об’єм мозку також залежить від фізичної активності. Цирус Раджі, доктор із відділення радіології в університеті Пітсбурга, заявив, що «для мозку об’єм – це ознака життя. Якщо його об’єм скорочується, це означає, що гинуть його клітини, а отже погіршується загальний стан здоров’я людини».

Отже, для того, щоб захистити свій мозок від погіршення пізнавальних функцій, треба ходити щодня і не менше 8 км на тиждень.

«Рідна країна»

 

Розділи: Календар

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути