chrome firefox opera safari iexplorer

5 червня 1895р. народився Михайло Яловий -український поет, прозаїк, драматург

05 червня 2020 о 06:26
youtube.com

5 червня 1895р. народився Михайло Яловий український поет, прозаїк, драматург

Михайло Яловий (псевдоніми Юліян Шпол, Михайло Красний) належить до «розстріляного Відродження», чиї представники стали жертвами більшовицького терору проти української інтелігенції в 1930-і роки.

Аби враження про Михайла Ялового — письменника і людину – було повнішим та яскравішим, додаймо  до рядків його біографії  спогади колег та знайомих, переважно – сусідів з відомого будинку «Слово»,  в котрому мешкало і з котрого пішло на муки чимало українських митців.

Іван Сенченко: «Михайло Яловий — загадкова людина. Широколиций, привітний, з постійними перескоками в громадському житті. Ось що я про нього писав у 1927 році в «Подорожі до Червонограда»: «Михайло Яловий — екс-голова Конградської Ради робітничих, солдатських та селянських депутатів, екс-редактор «Бідноти», екс-редактор «Червоного шляху», екс-президент ВАПЛІТЕ, поет, драматург і романіст, симпатична людина й товариш. В 1917 році він був молоденький студент-медик, кучерявий і гарний, як дівчина. І ми, малеча, школярі, з повагою і тремтінням дивились на нього, перешіптуючись між собою: «Он пішов Миша Яловий»…

Народився Михайло Омелянович Яловий 5 червня 1895р. в селі Дар-Надія Костянтиноградського повіту Полтавської губернії (Рісійська імперія). Батько майбутнього літератора був волосним писарем. Окрім Михайла, в родині було ще двоє синів — Костянтин і Григорій. 

По закінченні Миргородської гімназії  (1916р.) Михайло навчається на медичному факультеті Київського університету Св.Володимира.Вступає до партії соціалістів-революціонерів. 

1918 р.ліве крило українських есерів виокремилося в партію  «боротьбистів». Яловий стає одним із її лідерів, займається виданням газети «Боротьба» та «Селянська біднота», редагує газету «Селянин і робітник» агітпоїзда Г.Петровського.   

1920 р. М.Яловий вступив до КП(б)У.

1921 р. разом із М.Семенком та В.Алешком заснував «Ударну групу поетів-футуристів».1925 р.   переходить до «Гарту», а наприкінці цього ж року, разом із О.Досвітнім, М.Хвильовим, М.Йогансеном, М.Кулішем, О.Вишнею, Г.Епіком, О.Вражливим та іншими українськими письменниками  створює  Вільну Академію Пролетарської Літератури (ВАПЛІТЕ, проіснувала до кінця січня 1928р.) і стає її першим президентом.

 Перші поезії М.Ялового – під псевдонімом Михайло Красний – були опубліковані в газеті «Селянин і робітник» 1919р. Наступного року в газеті «Селянська біднота» надрукована «казка для дорослих» — «Треба розжувати». 1923р. вийшла друком збірка футуристичних поезій «Вéрхи». В 1923–1926р.р. М.Яловий пише статті, присвячені творчості М.Семенка, В.Чумака, Г.Михайличенка та інших літераторів, а також дискусійним питанням тодішнього літературного процесу.

1925 р. в журналі «Всесвіт» було надруковане оповідання Ялового «Три зради», а 1929 р. світ побачив роман Ялового «Золоті лисенята», який став дуже популярним і перевидавався у 1930р.  

Також М.Яловий брався за драматургію – 1928р. написав комедію «Катіна любов, або будівельна пропаганда». Автор сценарію фільму «Василина» (за повістю І.Нечуя-Левицького «Бурлачка», 1928) та «Пух і прах» (1929). Перекладав з німецької – поезії Й.Бехера та А. Ліхтенштайна.

У другій половині квітня 1933р. Михайла Ялового заарештували «за контрреволюційну діяльність». В процесі «слідства» обвинувачень додалося: шпигунство, «шумськізм» (О.Шумський – у 1924-27р.р. нарком освіти України, активно провадив політику українізації. Під час дискусії з національного питання 1927р. проукраїнську позицію Шумського засудила ВКП(б). Заарештований у 1933р. за обвинуваченням у належності до «Української військової організації»). Навіть підготовка замаху на  другого секретаря ЦК КП(б)У П.Постишева.

 Володимир Куліш:  «Миша» був невисокий, кремезний з поголеною головою, з чорними незвичайно розумними очима. Довголітній і незрадний приятель Хвильового, Досвітнього, Вишні, Куліша. Його першого і заарештовано в ніч з 12 на 13 травня 1931 р. Ходили чутки, що Ялового обвинувачували в організації й керівництві терористичною групою, до якої мали належати згадані вище письменники…»  

Михайло Яловий спершу був засуджений до 10 років виправно-трудових таборів.

9 жовтня 1937р. засідання особливої трійки УНКВС  у Ленінградській області справу М.Ялового переглянуло і засудило його до найвищої міри покарання — розстрілу.

3 листопада 1937 р. в урочищі Сандармох (Карелія) Михайло Яловий разом із багатьма іншими українськими митцями був розстріляний.  

У 1957 р. реабілітований «за відсутністю складу злочину».

2007р. у видавництві «Смолоскип» вийшли друком вибрані твори Михайла Ялового.  

Підготувала Олена Бондаренко

Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути