chrome firefox opera safari iexplorer

10 липня: це цікаво знати

10 липня 2020 о 00:42

Шумить верхами буйний ліс –

Дуби, берези, буки.

Співає сойка, свище дрізд

І воркотять голубки.

Стрибає білка по верхах,

Дітей зозуля кличе.

Вітрець шепоче в галузках,

В ярку потік мугиче.

Марійка Підгірянка

10 липня у народі вшановують Самсона, або як його ще називають, Сіногнія. Був він римлянином, лікував хворих та допомагав стражденним. У пам’яті народній він залишився, як цілитель. Також ім’я Самсона-чудотворця згадують при таїнстві єлеосвячення. У народі відома така назва цього дня – Самсон Сіногній, тому що часто 10 липня бувають дощі, що, в свою чергу, псує заготівлю сіна.

Якщо дощ у цей день все таки є, то буде він йти до Бабиного літа. А якщо погода хороша, сонячна, то протримається вона ще сім неділь.

За церковним календарем 10 липня вшановують преподобного Самсона, странноприїмця; праведну Іоану, мироносицю; преподобних Серапіона Кожеєзерського, Севіра, пресвітера, Георгія Іверського Святогорця, Мартина Туровського.

Іменинники 10 липня:

Самсон, Юрій, Іванна, Мартин, Никифор.

10 липня народились:

1775 – Петро Прокопович – видатний український бджоляр, основоположник раціонального бджільництва, першим у світі сконструював рамковий вулик, що забезпечив збереження бджолосімей при відборі. Інститут бджільництва названо його іменем.

1900 – Петро Погребняк – український вчений-лісівник та ґрунтознавець. Засновник еколого-лісового напрямку в лісівництві, теорії порівняльної екології рослин, створив українську типологічну наукову школу у лісівництві.

1994 – Леонід Кучма був обраний Президентом України.

Події 10 липня:

1925 – було створено Телеграфне агентство СРСР – ТАРС.

1938 – американець Едвард Хьюз облетів на літаку навколо Землі за 91 годину.

1960 – футбольна збірна СРСР завоювала Кубок Європи.

1984 – радянський режисер Андрій Тарковський під час прес-конференції в Мілані заявив про те, що покидає СРСР.

1985 – поблизу міста Учкудук сталася наймасовіша авіакатастрофа в Радянському Союзі, в якій загинуло близько 200 осіб.

Чи знаєте ви, що:

Про розумові можливості бджіл

Вченими вже доведено, що бджоли можуть розрізняти обличчя людей і володіють пам’яттю. Дослідження, проведені британськими науковцями, показали, що бджоли також здатні справлятися з найскладнішими завданнями, вирішення яких займає достатньо багато часу у сучасних суперкомп’ютерів.

Зокрема, комах змусили вирішити типову задачу «мандрівного продавця», що полягає у розрахунку найкоротшого маршруту між містами за умови, що продавець може побувати в кожному місті лише один раз. І бджоли успішно пройшли цей тест, проклавши ідеальний маршрут.

Дослідники припускають, що мозок бджіл спеціально оптимізовано для вирішення цієї задачі. Адже вони витрачають на своє пересування дуже велику кількість енергії, тому вибір оптимального маршруту для них є життєво важливим завданням.

Цілком ймовірно, що ці дослідження стануть основою для створення комп’ютерів, що будуть вирішувати найскладніші завдання (на зразок розподілу транспортних потоків, управління енергетичними мережами і розрахунків, пов’язаних з епідеміологічною небезпекою), витрачаючи мінімум енергії.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути