chrome firefox opera safari iexplorer

23 липня: це цікаво знати

23 липня 2020 о 00:08

Приходь до своєї віри добрими справами.
Феодосій Печерський

23 липня за народним календарем – день Антонія Рясочника. До цього часу на водоймах утворювалося багато ряски, яку селяни використовували в якості добрив та корму для тварин. Вважалося, що цього дня краще не наближатися до озер та річок, оскільки в рясці живуть русалки, які здатні затягнути під воду.

Якщо 23 липня гримить і блискає, то десь у полі копи горять. У минулі часи помітили, якщо в цей день буде глухий грім – до тихого дощу, а якщо грім гучний, можна чекати на зливу. З давніх часів до нас дійшло цінне зауваження для рибалок: якщо грім у пісний день (середа і п’ятниця) – у рибалок буде хороший улов риби.

За церковним календарем 23 липня вшановують преподобного Антонія Печерського – (бл. 982 – 1073) – святого Православної церкви, церковного діяча Київської Русі, засновника Києво-Печерського монастиря і будівничого Свято-Успенського собору.

Народився він у набожній родині на Чернігівщині у 982 році, і вже у молодому віці викопав печеру аби там відбувати подвиги. Незабаром пішов до Афону, де прийняв чернецтво, після чого повернувся до України і шукав місце подібне до Афону. Після тривалих пошуків оселився під Києвом у печері. Проводив час у молитвах та постах. Невдовзі до нього стали приходити люди за порадами, а потім і ченці. Так і було засновано Лавру близько 1051 року. Помер преподобний Антоній у 1073 році і похований у тій же печері, в якій і оселився від самого початку.

Іменинники 23 липня:

Антон, Данило, Леонтій.

23 липня згадують:

Памво Беринду (між 50-70 роками 16 ст., нині смт Єзупіль, Івано-Франківської області, – 1632) – український культурний діяч, лексикограф, видавець. Найвизначніша праця – перший друкований український словник «Лексикон словенороський» (1627), який став цінним посібником при читанні українських, російських і білоруських пам’яток, писаних церковнослов’янською мовою.

Події 23 липня:

1888 – у Києві відкрили пам’ятник Богдану Хмельницькому.

1936 – прийнято рішення про створення Інституту історії України АН УСРР.

1944 – радянські війська звільнили в’язнів концтабору Майданек.

1951 – у Франції запрацювала штаб-квартира НАТО.

1952 – відбувся військовий переворот в Єгипті.

1980 – на космічному кораблі Союз-37 у космос вирушив перший космонавт з Азії – в’єтнамець Фам Туан.

1990 – Леонід Кравчук обраний головою Верховної Ради УРСР.

Чи знаєте ви що:

Дещо про сон
1. Рекорд на найдовшу відсутність сну складає 18 днів, 21 годину і 40 хвилин. Внаслідок такого неспання рекордсмен отримав галюцинації, параною, погіршення зору, проблеми з мовою, концентрацією і пам’яттю.
2. Якщо вам досить п’яти хвилин, щоб заснути, значить, вам явно не вистачає сну. Ідеальний проміжок – між 10 і 15 хвилинами. Це означає, що ви достатньо сильно втомилися, але вдень ви себе відчували бадьорим.
4. Новонароджена дитина – причина браку сну батьків. У перший рік його життя батьки втрачають 400-750 годин сну.
5. Деякі учені вважають, що нам сняться сни для закріплення подій в довгостроковій пам’яті, тобто нам сняться речі, які варто запам’ятати. Інші вважають, що нам сняться елементи, які потрібно забути, – усунути спогади, які «засмічують» наш мозок, заважаючи розумовій роботі.
6. Фаза швидкого сну допомагає розвинути розумові здібності. У недоношених немовлят 75 відсотків сну складає саме ця фаза сну.
7. Розлив нафти з танкера «Принц Уїльям» в 1989 році, катастрофа шатлу «Челленджер» і аварія на Чорнобильській АЕС – всі вони пов’язані з людськими помилками, здійсненими через нестачу сну.
8. Підліткам потрібно стільки ж сну, скільки і маленьким дітям – близько 10 годин, тоді як тим, кому за 65, – 6 годин. Для середнього віку – 25–55 років – оптимально 8 годин.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути