chrome firefox opera safari iexplorer

26 липня: це цікаво знати

26 липня 2019 о 00:08

Чудний наш народ – і сильний, і сумний... Мав героїв – і ніхто їх не знав... Усе життя любив волю – і все життя жив рабом... Утворив багатство пісні – і сам її не знає...

Володимир Винниченко

У народі 26 липня вже закінчували прибирати жито і спостерігали за погодою. Сухий день віщував гарну осінь, однак якщо цього дня проходили сильні зливи з грозами – осінь очікувалася дощовою.

За церковним календарем 26 липня вшановують собор архангела Гавриїла; преподобного Стефана Саваїта; святого Юліана, єпископа Кеноманійського; мучеників Серапіона і Маркіана.

Іменинники 26 липня:

Мар’ян, Степан, Гаврило, Серапіон, Юліан.

26 липня народились:

1880 – Володимир Винниченко – український письменник, драматург, художник, політичний і державний діяч. Співавтор Універсалів Української Народної Республіки, голова першого українського уряду (Генерального секретаріату). Автор тритомної мемуарно-публіцистичної праці «Відродження нації», першого українського фантастичного роману «Сонячна машина».

Свій перший літературний твір В. Винниченко написав у 14 років. Була то поема про Запорозьку Січ, за яку автор, як він сам згадував, «дістав перше політичне ув’язнення в гімназії (тиждень темного карцеру)».

26 липня відзначають:

     

  • День парашутиста.
  • День системного адміністратора.

Події 26 липня:

1648 – під Старокостянтиновим козацькі полки на чолі з Максимом Кривоносом розбили польське військо Яреми Вишневецького.

1708 – за наказом гетьмана Івана Мазепи поблизу Білої Церкви за зраду страчено полковника Василя Кочубея.

1951 – у Новгороді знайдено перші берестяні грамоти.

Чи знаєте ви, що:

Берестяні грамоти – це пам’ятки давньої східнослов’янської писемності (XI–XV ст.), написані на бересті (березовій корі). Їх писали люди різних соціальних груп, що свідчить про високий рівень грамотності на Русі.

Оскільки берестяні грамоти – це, насамперед, ділове і приватне листування (доручення, розпорядження, боргові зобов’язання, чолобитні, духовні та охоронні грамоти, купчі, учнівські вправи тощо) вони є достовірним джерелом для вивчення історії давніх східнослов’янських говірок, а також суспільних відносин, тогочасної економіки тощо.

На території сучасної України пам’ятки берестяної писемності знайдено 1988 року у передмісті давнього міста Звенигорода (нині село Звенигород Львівської областіь) у культурному шарі, що датують 1110–1137 роками.

Ще одну берестяну грамоту знайшли 2008 року під час розкопок Бузького літописного городища. У Києві ж берестяну грамоту було знайдено в 2010 р. біля колишнього будинку архітектора А Меленського на Подолі (вул. Хорива).

«Рідна країна» 

Розділи: Календар

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути