chrome firefox opera safari iexplorer

7 липня: це цікаво знати

07 липня 2020 о 00:04

Це не чудо, це чад, мені страшно такого кохання.
Чорна магія ночі, скажи мені голосом рік – 
Ця тривога, ця ніжність,
Незатьмарений рай без вигнання,
Заворожене щастя, – чи буває таке навік?..
Ліна Костенко

В ніч на 7 липня ми відзначаємо свято Івана Купала. У давніх українців Купало був богом земних плодів, якому в жертву приносили хліб – головний плід землі. Свято Купала було одним із найяскравіших молодіжних свят. В основі всіх обрядів було вшанування Води і Сонця – богині Дани та бога світла Ора, союз яких дає життя всьому живому на землі. І тому цей день був насамперед святом кохання.

Дівчата причаровували хлопців, – пускаючи на воду вінки та спостерігаючи, до якого берега вони пристануть, туди й заміж піде. Хлопці ж стежили за ворожінням і виловлювали вінки своїх коханих. Також для закоханих вважалося гарною прикметою, якщо вони, перестрибуючи через купальське вогнище, не роз’єднували рук, а особливою святістю вважалася зустріч світанку.

За церковним календарем 7 липня відзначають Різдво чесного славного пророка, Предтечі та Хрестителя Господнього Іоана; а також вшановують преподобних Іова та Феодосія Манявських; преподобного Антонія Димського; праведних отроків Якова та Іоана Менюзьких;сімох братів мучеників Орентія, Фарнакія, Єроса, Фірмоса, Фірмина, Киріака і Лонгина.

Іменинники 7 липня:

Іван, Петро, Яків і Логвин.

7 липня народились:

1921 – Петро Яцик – канадський підприємець українського походження, меценат. Серед найголовніших проектів профінансованих П.Яциком –Український науковий інститут Гарвардського університету, Канадський інститут українських студій, «Енциклопедії українознавства», Міжнародний конкурс знавців української мови.

7 липня відзначаємо:

  • День Військ протиповітряної оборони України.
  • День Військово-Морських Сил Збройних Сил України.
  • День працівників морського та річкового флоту.
  • День працівника природно-заповідної справи.

Події 7 липня:

1659 – козацькі загони на чолі з Іваном Виговським розбили московське військо під Конотопом.

1709 – шведський король Карл XII під час бойової вилазки під Полтавою отримав вогнестрільне поранення в ногу.

1923 – у Празі відкрито Український педагогічний інститут імені Драгоманова.

1940 – у Львові відкрито Літературно-меморіальний музей Івана Франка.

1941 – початок оборони Києва.

1987 – у Чорнобилі розпочався судовий процес над трьома керівниками Чорнобильської АЕС, котрих звинуватили у вибуху на станції.

1989 – у Сімферополі почали видавати газету кримськотатарською мовою.

Чи знаєте ви, що:

Про вітер

  1. Вітер має свій особистий день, свято, яке відзначають 15 червня. Ініціатором цього стали дві організації – Рада з енергії вітрів і Європейська асоціація вітроенергетики. Навіщо вони зробили це? Для того, щоб привернути загальну увагу до потенціалу енергії, яку має вітер. Свій початок це свято взяло в далекому 2007 році в Європі. Міжнародним він став через 2 роки.
  2. У нашій Сонячній системі найшвидшим вітром володіє планета Нептун, де швидкість стихії сягає 2200 км на годину!
  3. Вітер буває вертикальним. Однак через зміну траєкторії руху такий вітер дуже сильно втрачає в швидкості.
  4. Дана стихія має свої ступені вимірювання, починаючи з часу вітрильного мореплавства, – це шкала ботфорти. Відповідно до неї, крім усім відомих шторму і штилю, існує третій – так званий «чистий вітер», який дме між 8 і 10 м/с.
  5. Графік, де відображаються тривалі спостереження за напрямком, швидкістю, силою цієї стихії, називається «розою вітрів».
  6. Таке явище як торнадо може виникнути де завгодно і в будь-який час, проте частіше їх помічають між 15.00 і 21.00 годинами. Смерч зазвичай триває пару хвилин, протягом яких встигає забрати багато життів і завдати величезних збитків. Однак зафіксовані такі екземпляри, які тривали годинами. Складно навіть уявити, наскільки руйнівними вони були.
  7. Метеорологи США заявили, що зафіксували найпотужніший потік повітря за останнє двадцятиріччя, де швидкість його склала 70 м/с. А світовий абсолютний рекорд належав потоку вітру, який пройшов там же в 1934 році, зі швидкістю 103 м/с. Однак в 1996 році вітер, що пройшов під час циклону «Олівія» на острові Барроу, побив усі рекорди. Його швидкість становила 113 метрів у секунду або 408 кілометрів на годину.
  8. Найнебезпечніший і грізний потік повітря бушує в Антарктиді. Вся справа навіть не в його швидкості (близько 60 кілометрів на годину). Його міць проявляється в поєднанні з шістдесятиградусним вологим холодом. Дивно, що саме там, в таких нелюдських умовах імператорський пінгвін висиджує свої яйця.
  9. Торнадо, або смерч – найшвидший вітер на землі, щоб його наздогнати, потрібно їхати на машині зі швидкістю понад 100 км/год. У Міссісіпі в 31 році XX століття торнадо проніс 40 метрів поїзд, що важив 83 тонни!
  10. Кожне торнадо ексклюзивне в природі. Кожне з них має своє звучання, запах, тон, вид. Два однакових ви просто не знайдете в навколишньому середовищі. Все залежить від речей, які торнадо несе, по якій місцевості і ґрунту. (З сайту net)

«Рідна країна»

Розділи: Календар

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути