chrome firefox opera safari iexplorer

28 вересня: це цікаво знати

28 вересня 2019 о 00:43

«Без будь-кого з нас Батьківщина може обійтися, але будь-хто з нас без Батьківщини – ніщо.»
Василь Сухомлинський

В останні дні вересня перше бабине літо вже прощається з нами. Світловий день коротшає, ночі стають довшими і холоднішими.

28 вересня за дохристиянським календарем – Свято пасічників. Цього дня заносили вулики з вулиці у хліви.

Пізніше 28 вересня почали вшановувати Микиту-гусятника, бо з цього часу вже починали різати домашніх гусей. Одного з них без голови обов’язково кидали у водойму, задобрюючи тим самим водяника, голову ж приносили додому, для хатнього.

За церковним календарем 28 вересня православна церква відзначає Післясвято Воздвиження та згадує знайдення мощей святого Акакія, спововідника, єпископа Мелітинського; великомученика Микиту; мучеників Максима, Феодота, мученицю Аскліаду (Аскліпіодоту); мученика Порфирія; знайдення мощей першомученика архідиякона Стефана; преподобного Філофея, пресвітера; святого. Йосифа, єпископа Алавердського.

Дрібка духовних порад цього дня
Ми багаті не тим, що маємо, а тим, що віддаємо. Якщо ви хочете служити Богу – служіть своєму ближньому, навіть тому, який бажає вам зла. Не бажайте того, що вам не належить.

Іменинниками 28 вересня є:

Акакій, Богдан, Максим, Микита, Порфирій, Стефан, Федот та Філофея.

Ім’я Богдан має старослов’янське коріння і означає даний Богом. Зазвичай буває пізньою дитиною у батьків. Маленькі Богдани хворобливі, боязкі і трохи ліниві. Дорослі Богдани – спокійні і знаючі собі ціну чоловіки. У сімейному житті вимагають лідерства. Дружину обирають тиху і покірну. Однолюби. Вміють заробляти гроші, однак не люблять їх витрачати.

28 вересня народились:

1918 – Василь Сухомлинський – видатний український педагог, публіцист, письменник, поет. Автор праць «Праця і моральне виховання», «Моральні заповіді дитинства і юності», «Серце віддаю дітям».

1921 – Дмитро Яблонський – український архітектор. Сприяв відродженню сакрального напрямку в сучасному будівництві України. У 1990–1991 рр. звів перший після тривалої перерви православний храм у Києві (церкву Входу Господнього до Єрусалима в Дарниці).

28 вересня відзначають:

  • Всесвітній день боротьби зі сказом.

Події 28 вересня:

1618 – у Брюсселі відкрився перший у світі ломбард.

1651 – між Богданом Хмельницьким і поляками укладений Білоцерківський мир.

1773 – на Уралі і в Поволжі почалося повстання під керівництвом донського козака Омеляна Пугачова.

1794 – у Петербурзі створено альянс Росії, Англії й Австрії проти Наполеона.

1864 – у Лондоні створено Перший Інтернаціонал (міжнародне товариство робітників).

1920 – війська Врангеля зайняли Маріуполь.

1939 – підписано договір між СРСР та Німеччиною, за яким ліквідувано Польщу.

1973 – скасоване рішення ЦК КПУ про створення на острові Хортиця у Запоріжжі державного заповідника.

1989 – відправлений у відставку голова Компартії України В. Щербицький.

2000 – афганський рух «Талібан» зажадав від Москви компенсації за десятилітню участь СРСР в афганській війні.

Чи знаєте ви, що:

Найпопулярніша книга Василя Сухомлинського «Серце віддаю дітям», що вийшла 25 мовами і витримала майже 50 видань, вперше побачила світ у 1968 році в Німеччині. У себе вдома Сухомлинський не міг її опублікувати. Рукопис кочував з одного видавництва в інше і отримував негативні рецензії.

Зокрема, зверталася увага на те, що автор однобічно (в основному, на матеріалі природи) вирішує питання морального і естетичного виховання школярів 1–4 класів, що у рукописі ніде не згадується слово «партія», що дітям потрібно більш чітко розповідати про поняття класової боротьби і що собою являє сучасний імперіалізм.

Після того, як книга з’явилася у Німеччині й одразу ж стала популярною, Василя Олександровича викликали у партійні органи і він отримав партійну догану. Адже вихід книги першодруком за кордоном у ті часи був категорично заборонений. Вітчизняним видавцям було наказано у короткий термін видати книгу в Україні. І в 1969 році «Серце віддаю дітям» з’явилося у видавництві «Радянська школа».

«Рідна країна»

Розділи: Календар