chrome firefox opera safari iexplorer

29 вересня: це цікаво знати

29 вересня 2019 о 00:57

Біда України в тому, що нею керують ті, кому вона не потрібна.
Михайло Грушевський

За народним календарем 29 вересня – день Єфимії. О цій порі починали стригти овець, вовну яких використовували для виготовлення ковдр та валянок. Також в цей день влаштовували «капустяні вечірки» – люди збиралися разом та робили на зиму різні заготовки з капусти. Її солили з яблуками, брусницею, морквою та журавлиною, співаючи, примовляючи та жартуючи.

За церковним календарем 29 вересня православна церква вшановує великомученицю Єфимію Всехвальну; мученика Севастіана; мученицю Мелітину; мучеників Віктора і Сосфена; преподобного Дорофея, пустинника Єгипетського; мученицю Людмилу, княгиню Чеську; мучеників братів Йосифа та Ісака; святого Московського Кипріана, всієї Руси.

Дрібка духовних порад цього дня

  • Для того, хто у думках підніметься на небо, завжди будуть ясні дні, адже над хмарами завжди світить сонце.
  • Коли ти молишся, хай краще твоє серце буде без слів, аніж слова твої будуть без серця.
  • У молодості дні короткі, а роки довгі, у старості все навпаки.

Іменинники 29 вересня:

Людмила, Йосип, Купріян, Єфимія, Віктор.

29 вересня народились:

1845 – Іван Карпенко-Карий (Тобілевич Іван Карпович) – український письменник, драматург, ерудит. Його комедії «Мартин Боруля», «Сто тисяч», «Хазяїн» – класика світової драматургії.

«Карпенко-Карий був одним з батьків новочасного українського театру, визначним артистом та при тім великим драматургом, якому рівного не має наша література.» (Іван Франко)

1866 – Михайло Грушевський – перший Президент України, український історик, організатор української науки, політичний діяч і публіцист, голова Центральної Ради (1917–1918), академік, автор понад 2 000 наукових праць.

«Біда України в тому, що нею керують ті, кому вона не потрібна». «Після проголошення самостійності Української Республіки ніхто вже не може ховатися в хащі нейтралітету, бо тепер є боротьба двох держав, України і Великоросії…»

1880 – Йосип Танатар – засновник наукової рудної школи, фундатор кафедри геології і розвідки родовищ корисних копалин Національного гірничого університету. Увів першим у Російській імперії навчальний курс кількісного та якісного аналізу мінералів паяльною трубкою.

29 вересня відзначають:

  • Всесвітній день серця.
  • День отоларинголога.
  • День пам’яті трагедії Бабиного Яру.
  • Міжнародний день глухих.

Події 29 вересня:

1621 – укладено Хотинський договір, що за ним Річ Посполита зобов’язалася перед Османською імперією утримувати козаків від набігів на Кримське ханство.

1739 – за Белградським договором Російська імперія отримала від Османської імперії Азов і Запорожжя.

1793 – в британському спортивному журналі вперше згадано про гру в теніс.

1829 – в Лондоні за наказом тодішнього міністра внутрішніх справ Роберта Піля (Robert Peel) (його ім’я дало Лондонським поліцейським прізвисько bobby) почала діяти цивільна поліція, згодом – Скотланд-Ярд.

1916 – Джон Рокфеллер став першим у світі мільярдером.

1926 – закрита й проголошена музеєм Києво-Печерська лавра.

1938 – засуджено до страти українського письменника, бандуриста Гната Хоткевича.

1941 – початок вбивств у Бабиному Яру. За два дні було знищено 60 000 тисяч осіб, здебільшого мирних жителів Києва.

Чи знаєте ви, що:

Іван Карпенко-Карий побудував сюжет комедiï «Мартин Боруля» на дiйсних фактах з життя родини Тобілевичів. Батько драматурга, який довгий час служив управителем помiщицьких маєткiв, вирiшив домогтися визнання свого роду дворянським. На це у нього пiшло чимало часу. Однак все було марно. Дворянство не було доведено, оскiльки прiзвище в старих документах було Тобелевич, а в нових – Тобiлевич.

Карпенко-Карий використав цей факт, аби висмiяти намагання простоï людини вибитися в дворяни, хибно думаючи, що цим можна в чомусь підвищитися над iншими.

У 1938 році голова сільради села Карлюжини поблизу хутору Надія, де мешкали й поховані Карпенко-Карий і його перша дружина Надія Тарковська (онучаті племінники котрої – відомі російські митці Арсеній Тарковський та Андрій Тарковський), дав розпорядження стягнути волами кам’яну плиту з могили Тарковської, щоб вимостити нею сходи перед сільрадою. Той же голова сільради дав вказівку спалити на колгоспному дворі унікальну бібліотеку Тобілевича, що налічувала близько двох тисяч книг.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути