chrome firefox opera safari iexplorer

18 вересня художниці –дисидентці Аллі Горській виповнилося би 90 років

18 вересня 2019 о 09:54

Пропонуємо читачам 18 (за датою народження) фактів з життя української мисткині й патріотки, яку називають душею українського Відродження 60-х років ХХ століття.

 1.Алла Горська народилася в Ялті, де її батько служив в українському театральному колективі, а потім працював директором кіностудії.

2.Під час Другої світової війни Алла з матір’ю пережили дві блокадні зими в Ленінграді. Старший брат пішов у ополчення і загинув.

  1. У 1943 р. батько — Олександр Горський — став директором Київської кіностудії. Родина переїхала до України.
  2. У 1948р. А.Горська закінчила з золотою медаллю художню школу ім.Т.Шевченка і вступила на живописний факультет Київського художнього інституту.
  3. Влітку 1952 р. вийшла заміж за студента інституту, майбутнього відомого художника Віктора Зарецького – «українського Модільяні».
  4. У 1959 р. Аллу прийняли до Спілки художників – за цикл робіт на шахтарську тематику.
  5. Алла Горська, Василь Симоненко і Лесь Танюк у 1961 р. організували Клуб творчої молоді «Сучасник», який став осердям національного культурного життя.
  6. Алла заговорила винятково українською мовою. Вчити мову почала з абетки. Вечорами разом з друзями писала диктанти.
  7. У 1962-63 р.р. А.Горська, В.Симоненко і Л.Танюк виявили місця поховання тисяч людей, розстріляних НКВС (Биківня, Лук’янівське та Васильківське кладовища) і заявили про це до Київської міської ради.
  8. У 1964 р. Алла Горська у співавторстві з Опанасом Заливахою, Галиною Севрук, Людмилою Семикіною та Галиною Зубченко створила, на замовлення ректорату університету ім. Т.Шевченка, до 150-річчя Кобзаря вітраж «Шевченко. Мати» у Червоному корпусі вишу. Імпресіоністський вітраж із Шевченком за ґратами був визнаний роботою «ідейно ворожою, глибоко чужою принципам соціалістичного реалізму» і знищений – на вимогу компартійної влади – адміністрацією університету.
  9. У грудні 1965 р. Алла Горська написала заяву прокуророві УРСР із засудженням масових арештів українських інтелігентів. Листувалася з політв’язнями, підтримувала їхні родини.
  10. У 1967р. в Маріуполі Григорій Кохан зняв Аллу Горську у фільмі «Кам’яний живопис».Тоді В.Зарецький, А. Горська, Г. Зубченко, Г. Пришедько створювали найбільше в Маріуполі панно (100 кв. м) – «Квітуча Україна». У центрі композиції – жінка у калиновому вінку, що летить, обіймаючи світ. 
  11. У квітні 1968 р. А.Горська підписалася під «Листом 139-ти», у якому відомі діячі науки і культури вимагали від керівництва СРСР припинити незаконні арешти та закриті суди над дисидентами. Була виключена зі Спілки художників і піддана переслідуванням КДБ.
  12. У листопаді 1970 р. – разом з В.Чорноволом, І.Дзюбою та Б.Антоненком-Давидовичем – відмовилася свідчити на суді у справі Валентина Мороза. У листі до Верховного суду УРСР висловила протест проти незаконності вироку В.Морозові, засудженому до 14 років позбавлення волі.
  13. 28 листопада 1970 р. Аллу Горську було вбито в помешканні її свекра у Василькові на Київщині. Василь Стус присвятив пам’яті Алли Горської свій нині широко відомий вірш:

Ярій, душе. Ярій, а не ридай.

У білій стужі сонце України.

А ти шукай — червону тінь калини

на чорних водах — тінь її шукай,

де жменька нас. Малесенька шопта

лише для молитов і сподівання.

Усім нам смерть судилася зарання,

бо калинова кров — така ж крута,

вона така ж терпка, як в наших жилах.

У сивій завірюсі голосінь

ці грона болю, що падуть в глибінь,

безсмертною бідою окошились.

16.1996р. вийшла — накладом лише 3000 примірників — книга «Алла Горська: Червона тінь калини»:  листи, спогади, статті друзів та однодумців.   

17.Найвідоміше робота А.Горської для широкого огляду  – величезне панно «Прапор перемоги», створене наприкінці 1960-х років у Краснодоні Луганської області. Через понад 50 років, у 2016-му, коли Краснодон вже був окупований російськими найманцями, панно стало символом виставки українських шістдесятників, яка відбулася в Національному художньому музеї України. 

  1. У Національному художньому музеї України зберігається робота Алли Горської «Автопортрет з сином», написана в 1960 р. На полотні художниця постає такою, якою була в житті: стильною, яскравою, життєрадісною…

Підготувала Олена Бондаренко,

Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»

 

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути