chrome firefox opera safari iexplorer

1 жовтня: це цікаво знати

01 жовтня 2019 о 00:04

Що було – не вернеться.
Одгуляло. Жовто…
Запливає вересень у затоку жовтня…
Борис Олійник

От і закінчився вже вересень і, наче й непомітно, але впевнено увійшла в свої володіння осінь, котру ознаменовував один з найшанованіших у слов’ян місяців – жовтень.

Українська назва другого осіннього місяця відома ще з часів Київської Русі і, власне, не вимагає пояснень. Жовтень – від жовтогарячого кольору, в який одягаються ліси. Однак, саме цей місяць колись очікували із нетерпінням, тому що, починаючи з Покрови, можна було гуляти весілля.

А з приводу погоди у цьому місяці говорили: «У жовтні на день сім погод: сіє, віє, крутить, мутить, реве, зверху ллє, а знизу мете».

У дохристиянські часи 1 жовтня наші пращури відзначали осіннє свято матері Землі. Вони вважали, що від цього дня земля «лягає спати» на зиму. А тому починалися осінньо-зимові роботи, сезон весіль і вечорниць. Дівчата цього дня молилися про одруження.

За народним календарем 1 жовтня день – Аріадни (Ярини) і чекали відльоту у вирій журавлів. Підмічали, якщо журавлі цього дня відлетять, то варто чекати перших приморозків, а якщо ні, то до початку листопада буде тепла і волога погода.

Також у день Ярини збирали шипшину, сушили її та готували з неї ліки та повидло, компоти, мармелади. Вважалося, що шипшина, зібрана в цей день має найкращі лікувальні властивості. Також спостерігали: якщо бур’ян високий – буде багато снігу; якщо береза ще не скинула своє листя – осінь буде теплою.

За церковним календарем 1 жовтня православна церква вшановує преподобного Євменія, єпископа Гортинського; мученицю Аріадну; мучениць Софію та Ірину; мученика Кастора; мучеників Бидзина, Шалву і Єлізбара, князів Ксанських.

Іменинники 1 жовтня:

Софія, Аріадна, Іларіон, Євмен, Ірина.

1 жовтня народились:

1858 – Адріан Кащенко – український письменник. Автор історичних оповідань, повістей і романів («Під Корсунем», «На руїнах Січі» та ін.).

1897 – Валер’ян Поліщук – український поет, письменник, літературний критик (помер у радянських концтаборах 17.03.1942).

1903 – Володимир Горовиць – американський піаніст-віртуоз, який народився у Києві.

1 жовтня відзначають:

  • Міжнародний день людей поважного віку.
  • День ветерана.
  • День геронтолога.
  • Міжнародний день музики.

Події 1 жовтня:

1648 – козацькі полки захопили фортецю Кодак на Запоріжжі.

1727 – на генеральній раді у місті Глухові Данила Апостола обрано гетьманом.

1768 – відкрилась Київська музична школа – перший професійний навчальний заклад у місті.

1871 – у Києві почала роботу Колегія Павла Ґалаґана.

1926 – Київський оперний театр отримав назву Київська державна академічна українська опера (сьогодні Національна опера України ім. Т.Г. Шевченка).

1928 – у СРСР затверджено перший 5-річний план розвитку народного господарства.

1929 – численні арешти в Україні членів вигаданої сталінцями Спілки Визволення України (СВУ), початок масового винищення української інтелігенції.

1938 – гітлерівські війська ввійшли на територію Чехословацької республіки й окупували Судети.

1948 – почалась експлуатація газопроводу Дашава–Київ завдовжки 513 км.

1959 – у Києві створено Товариство культурних зв’язків з українцями за кордоном.

1967 – радянське телебачення розпочало регулярні кольорові передачі.

Чи знаєте ви, що:

Дещо про каву

Багато хто звик вважати каву некорисним напоєм, але недавні дослідження виявляють, що він може поліпшити стан здоров’я, а також захистити від ряду захворювань.

Ранкова чашка ароматної кави підвищує не тільки працездатність. За твердженням вчених, вона може принести вашому організму значно більше користі. Причини цієї незвичайної корисності кави ще не ясні повністю. Але дослідники вважають, що за це треба дякувати поліфенолам та антиоксидантам, включаючи хлорогенову кислоту, що містяться в ній. Ці речовини відомі здатністю запобігати різним захворюванням.

Кава містить також хром і магній, що допомагає регулювати використання нашим організмом інсуліну. Якщо ви шанувальник цього напою, ось що потрібно пам’ятати про його властивості:

  • Кава знижує ризик цукрового діабету другого типу.
  • За день 2–3 чашки зменшують на 19% ризик інсульту.
  • За день 1–3 чашки знижує на 30% вірогідність летального результату з раком простати у чоловіків.
  • За день до 5 чашок знижує на 65% протягом двадцяти років ризик розвитку в літньому віці хвороби Альцгеймера. (З сайту cikave.org.ua)

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути