chrome firefox opera safari iexplorer

10 жовтня 1931 року народилася Атена Пашко

10 жовтня 2019 о 07:50
ucu.edu.ua

«Дякую тобі, Боже, 

за можливість слова, 

що вихлюпнулося  з океану Болю…»

Атена Пашко

Українська поетеса і правозахисниця, голова Союзу українок України, дружина В’ячеслава Чорновола і – як вона сама говорила, «не політик, а просто патріотка» — Атена Пашко  належала до тих  людей, по яких у світі залишається світлий спомин, мерехтливий, як вогник свічі. 

Атена Василівна Пашко походить зі Львівщини. Народилася в с.Бистриця, у вчительській родині. В ранній  юності набачилася горя й крові, носила передачі до «партизанки» — воякам УПА.

Змалку писала вірші.

Маючи схильність до гуманітарних знань, воліла стати вчителькою. Але батьки, вважаючи, що саме гуманітарії здебільшого опиняються на радянських нарах, переконали дівчину в необхідності «технічної» професії. Тож Атена-Святомира (таке її повне ім’я)  отримала диплом інженера лісового господарства.

В інституті зустріла свого майбутнього першого чоловіка – Василя  Волицького, народила доньку Ірину.  Чоловвік почав робити кар’єру, якій на заваді стали активна українська позиція дружини та її спілкування з дисидентами – зокрема, з Іриною та Ігорем Калинцями. Подружжя розлучилося. 

 Однак доля звела з журналістом і дисидентом В’ячеславом Чорноволом — найпотужнішою постаттю в новітній історії українського правозахисного руху  та національно-визвольної боротьби.

 Коли В.Чорновіл видавав підпільний «Український вісник», вони зустрічалися на побаченні, він передавав – з руки до кишені чи рукава – сторінки «Вісника», які  жінка несла друкарці…

Коли Вячеслава заарештували, «прийшли» й по Атену. Протримали, щоправда, за ґратами недовго, але КДБ ходив за нею, як привид, постійно. Звільнили з роботи в університеті.  Не пожаліли й дитину – Іринку цькували у школі.

Але Атена не скорилася. Щоб продовжити справу  коханого та відвернути від нього підозри, з кількома друзями видали ще одне число «Українського вісника».

Після третього арешту Чорновола вона приїхала до нього на заслання, й там вони офіційно взяли шлюб.

В’ячеслав Максимович повернувся 1985р. Почалися буремні часи, сповнені завзятої праці й великих подій. Створилася Українська Гельсінська Спілка, вирували мітинги, потреба у правдивому, полум’яному слові була величезна. Тож Чорновіл усім єством, як завжди, поринув у боротьбу . Очолював Львівську обласну раду. Балотувався у президенти – посів друге місце, отримавши підтримку майже 25% виборців.

Атена завжди була поруч із чоловіком.

Потім у Чорновола були Політика і Журналістика. Рідна газета «Час/Time». Верховна Рада, в якій Чорновіл був не лише одним з найактивніших депутатів, а й – без перебільшення – совістю парламенту. Та, зрештою, й України…

У Атени було чекання, підтримка всіх задумів В’ячеслава,   їхнього втілення. Ще був Союз українок України, який вона відродила і очолювала від 1991р. Подруги-союзянки, проекти. Ще — вірші. Світ, куди вона вирушала за найменшої можливості.

Потім…Чорновола убили. Через півроку  пані Атена пережила інфаркт. Дивом витримала.

 Зберігала його пам’ять – впорядкування творчої спадщини та видання творів В.М.Чорновола, створення Фонду, словом – праця, в якій знаходила порятунок від туги.

Ночами знов і знову згадувала:

Ранила руки

об осколки

шкла

Асфальт обпікав

твоєю

кров’ю

Атена-Святомира Василівна  Пашко померла 20 березня 2012р...

Ця тендітна жінка знала багато печалі й болю.

Але вона знала й велику любов – до великої Людини й до України. І велике натхнення в поезії. Й щастя бути мамою та бабусею. І – муку та радість жити на повні груди…

Олена Бондаренко,

 Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути