chrome firefox opera safari iexplorer

13 жовтня: це цікаво знати

13 жовтня 2019 о 00:06

«Предосить дощів.
І предосить негоди.
Предосить калюж.
І предосить сльоти.
Коли наше небо уже розпогодить?
Коли вже вітри перестануть густи?..»
Галина Кирпа

У народі 13 жовтня вшановували Григорія і підмічали: якщо день холодний, то зима до нас не поспішатиме. Цього дня оновлювали свою постіль: спалювали стару солому з сінників та матраців і набивали їх свіжою. Також купали дітей на порозі хати на здоров’я та від усілякого лиха. Для купелі воду набирали з трьох джерел так, щоб ніхто не бачив, і ні з ким не розмовляючи. Перед тим, як набрати її у відро, двічі зливали і лише третю несли додому, потім змішували зі звичайною, підігрівали, ставили дитину на порозі і через решето тричі поливали їй голову.

За церковним календарем 13 жовтня вшановують священомученика Григорія, епископа, просвітителя Великої Вірменії; святого Михаїла, першого митрополита Київського і всієї Руси; преподобного Григорія Пельшемського, Вологодського чудотворця, та мучениць Рипсимію, Гіанію і з ними 35 святих дів.

Іменинниками 13 жовтня є:

Григорій, Михайло.

Ім’я Григорій має давньогрецьке походження і означає «той, що не спить». Маленький Григорій намагається бути хорошим, однак енергійний характер постійно заважає його репутації зразкової дитини. Дорослі Григорії вирізняються людяністю та підвищеною вразливістю. Багато уваги приділяють зовнішньому вигляду. Приємні у спілкуванні. Найголовніше у майбутній дружині для Григорія спокійний врівноважений характер. Любить затишок.

13 жовтня народились:

1822 – Левко Ценковський – український ботанік польського походження, протозоолог і бактеріолог. Заснував при Харківському ветеринарному інституті ветеринарну бактеріологічну станцію, де виготовлялись вакцини проти сибірки, сприяв організації пастерівської станції у Харкові. За наукову працю Л. Ценковського назвали «українським Пастером».

1887 – Лев (Левко) Громашевський – видатний український радянський епідеміолог, розробник вчення про механізми передачі інфекції, оригінальної класифікації інфекційних хвороб, організатор системи санітарно-епідеміологічних станцій в СРСР.

1888 – Михайло Калинович – український мовознавець, санскритолог, перекладач і літературознавець. Редактор-упорядник 2-го тому академічного «Російського-українського словника».

1923 – Михайло Сікорський – український історик, етнограф. Ініціатор створення і директор Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» (24 музеї). Автор близько 120 наукових праць і публікацій. Герой України.

13 жовтня відзначають:

  • Всесвітній день хоспісів і паліативної допомоги.
  • Міжнародний день зменшення небезпеки лих.

Події 13 жовтня:

1871 – у Києві відкрилася Колегія Павла Ґалаґана. Григорій Ґалаґан заснував колегію, як пам’ять про свого померлого сина, відписавши на її утримання великі маєтності в Полтавській і Чернігівській губерніях. Навчальний заклад був розрахований на навчання і проживання в інтернаті 70 вихованців. Учні приймалися з усіх українських земель. По революції більшовики ліквідували Колегію, перетворивши її на «трудову школу». За радянських часів у приміщенні колегії знаходилась спочатку с/ш № 92 імені Івана Франка, а після пожежі і до сьогодні там міститься Національний музей літератури України.

1884 – Гринвіч затверджений як місце проходження нульового меридіана.

1900 – вийшла основна книга Зиґмунда Фройда «Тлумачення снів».

1965 – в СРСР запроваджено Державний знак якості.

Чи знаєте ви, що:

Доцент Запорізького національного університету Григорій Чаусовський представив свій новий винахід – вібротактильні шкарпетки «Морфей», що дозволяють позбутися безсоння.

Це звичайні шкарпетки з внутрішніми кишеньками для мініатюрних плоских мікровібраторів, пише газета «Улица Заречная». Ці мікровібратори працюють синхронно з диханням користувача за допомогою спеціального маленького зовнішнього пристрою.

Незважаючи на уявну простоту «шкарпетки від безсоння» ефективно реалізують цілий комплекс сучасних психотехнік від безсонням. Безперечним плюсом розробки є те, що коли людина засинає, мікровібратори автоматично відключаються, що виключає можливі незручності.

Запропонована психотехнологія характеризується загальнодоступністю і дешевизною – розробка коштує близько п’яти доларів. (З сайту ТСН.ua)

«Рідна країна»

Розділи: Календар