chrome firefox opera safari iexplorer

14 жовтня: чотири свята українців

14 жовтня 2019 о 07:00
korrespondent.net

Справді, 14 жовтня об’єднує чотири великих свята: Покрова Пресвятої Богородиці, День української козацтва, День УПА  і День захисника України.

Пречиста Мати була нашою захисницею від часів хрещення Руси-України. 1037 року, одержавши перемогу над печенігами, що облягли були Київ, великий князь Ярослав Мудрий у церкві Благовіщення  на Золотих воротах «віддав народ свій під опіку Матері Божої». 

У «Молитві», що завершує собою «Повчання дітям» князя Володимира Мономаха є прохання  до Матері Божої зберегти і зміцнити Київ: «Град Свій сохрани, Діво-Мати чистая, який під покровом твоїм незмінно царствує! Хай тобою він укріпляється і на тебе надіється, побіждає в усіх бранях, повергає противників і змушує впокоритися».

Пречисту Матір, як свою небесну заступницю і покровительку, та свято Покрови глибоко шанували українські козаки. З 40 січових церков 13 були збудовані на честь Покрови Пресвятої Богородиці, в тому числі й перша – на Чортомлицькій Січі 1659р.

Покрова була одним з найголовніших козацьких свят. На Покрову обирали гетьманів, кошових отаманів і старшину. Цього дня збиралися козацькі ради для вирішення доленосних питань. Перша у Європі  Конституція гетьмана Пилипа Орлика  («Пакти й конституції законів та вольностей Війська Запорозького»),  ухвалена 5 квітня 1710р., передбачала скликання законодавчої влади – Генеральної Ради – тричі на рік: на Різдво Христове, Великдень та Покрову. 

У далекі походи й на криваві битви козаки брали з собою хоругви із зображенням Богородиці та ікони Пречистої Діви. Перед кожним походом і по його завершенні Покрові служили молебні. А перед боєм все військо ставало  на коліна: «Під твою милість прибігаємо, Богородице Діво…» 

Особливе пошанування  Матері Божої спостерігається за часів Гетьманщини – козацької держави 1649—1764р.р  Розквітає «козацьке бароко» — унікальний напрям в українських живописі, архітектурі, літературі, музиці, що передає  козацькі звитягу і волелюбність, силу незламного козацького духу. Новий  різновид ікони – «Козацька Покрова», де під омофором (покровом) Пречистої Матері з’являються зображення  церковних ієрархів, гетьманів, старшини.

Донині збереглося трохи більше десятка таких ікон, частина – у вигляді копій. Серед них: «Покров Богородиці», де зображені архієпископ Лазар Багранович  та гетьман  Богдан Хмельницький; «Покров Богородиці» з наказним гетьманом Іваном Сулимою, його правнуком – переяславським полковником Семеном Сулимою — та козацькою старшиною;  «Покров Богородиці» із зображеннями гетьмана Івана Мазепи, переяславського полковника Івана Мировича та префекта Києво-Могилянської академії Феофана Прокоповича;  січова ікона «Покров Богородиці» з останнім кошовим отаманом Петром Калнишевським, запорозькими суддею, писарем  та старшиною.  

(Принагідно додамо, що традицію козацького іконопису зберегли і продовжили сучасні художники. Так у середині 1930-х Юліян Буцманюк створив фреску «Покрова Пресвятої Богородиці» в церкві отців Василіян у Жовкві (Львівщина). На ній зображені митрополит Андрей Шептицький; керманичі УНР Михало Грушевський, Симон Петлюра; гетьман Павло Скоропадськй; діячі ЗУНР Є.Петрушевич, К.Левицький; інші видатні особистості).

Просили благословення у Божої Матері бійці Армії Української Народної Республіки, вирушаючи на герць проти більшовицької навали.

Перед останнім у цьому житті боєм підносили  до Богородиці  молитву своїх юних сердець Герої Крут.

На знак тяглості й неперервності української історії національно-визвольних змагань 14 жовтня було визначено Днем заснування УПА.  У наказі Головного командира УПА Романа Шухевича від 14 жовтня 1947р.говориться: «В місяці жовтні 1942р. на Поліссі постали перші збройні відділи, що дали початок Українській повстанчій армії. Для зафіксування цього історичного моменту визнається день 14-го жовтня 1942 року днем постання УПА». 

День захисника України встановлений 2014р. Це свято часом називають «одним з наймолодших» в Україні. Насправді ж, як бачимо,  воно сягає своїм корінням сивої давнини і має тривалу та славну історію.

Героїчна боротьба українських воїнів  за свободу і незалежність України проти російського агресора в Донбасі стала свідченням генетичного успадкування сучасними українцями  звитяжного духу і невмирущої слави княжих дружин, козацьких полків, армії  УНР, бійців УПА, — всіх великих наших попередників-борців за волю України.

Пречиста Мати, як і багато віків тому, тримає свій святий омофор над Україною, нашим народом і нашими славними воїнами-оборонцями.

Олена Бондаренко,

 Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»

Розділи: Унікальне

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути