chrome firefox opera safari iexplorer

27 жовтня: це цікаво знати

27 жовтня 2020 о 00:05

«Гумор – невідлучна прикмета кожного правдивого таланту.»
Іван Франко

У народі 27 жовтня відзначали осіннє Свято Місяця, і за його появою та грою передбачали погоду на наступні чотири тижня. Так, якщо молодик з’явився у дощовий день, то дощовим мав бути весь наступний місяць і навпаки, якщо він з’явився в ясну погоду – наступні чотири тижні мали бути сухими і холодними.

А ще цього дня колись вшановували Параскеву і говорили, що на Параскеву не буває сухо. Також вона вважалася покровителькою жіночої роботи.

За церковним календарем 27 жовтня вшановують мучеників Назарія, Гервасія, Протасія, Келсія, Сильвана, пресвітера Газького; преподобних Параскеву Сербську та Миколу Святошу, князя Чернігівського, Києво­Печерського чудотворця.

Іменинники 27 жовтня:

Назар, Микола і Параскева.

Ім’я Назар у перекладі з давньоєврейської означає «присвячений Богу». Найчастіше цим красивим ім’ям називають хлопчиків в Україні. У сім’ї зазвичай Назаром називають другу або останню дитину. Вони спокійні, старанні, добре вчаться. Схожі як на батька, так і на матір. Багато читають, легко орієнтуються у складних і незнайомих життєвих ситуаціях. Одружившись, стають чудовими чоловіками та батьками, хоча і ревниві. Вперті і, завдячуючи цій якості, досягають поставленої мети. Врівноважені, люблять прораховувати кожен свій крок.

27 жовтня народились:

1745 – Максим Березовський – український композитор, диригент, співак. Класик європейської музики, засновник хорового співу.
У 2005 році на фасаді Болонської музичної академії встановлено меморіальну дошку на честь українського композитора Максима Березовського. Після В.А. Моцарта, Березовський став другим композитором-чужинцем, пам’ять якого вшанована в такий спосіб у всесвітньо відомому центрі культури та мистецтва – Болонській академії.

1919 – Іван Лисяк-Рудницький – український історик і публіцист.

1924 – Леонід Павленко – лікар-травознавець, автор книжок про лікування травами, збірок легенд, зокрема «Цілющі скарби», «Біла лілея», «Цвіт папороті» та ін.

27 жовтня відзначають:

  • Всесвітній день аудіовізуальної спадщини.

Події 27 жовтня:

1937 – перший день розстрілів в урочищі Сандармох капітаном держбезпеки Михайлом Матвєєвим 1111 в’язнів Соловецької тюрми особливого призначення, серед них – цвіт української інтелігенції.

1944 – Ужгород звільнено від німецьких і угорських військ.

1951 – уперше при лікуванні раку застосували радіацію.

1962 – Карибська криза: над Кубою радянською зенітною ракетою збитий розвідувальний літак U-2 ВПС США, пілот майор Рудольф Андерсон загинув.

1982 – Китай оголосив, що чисельність його населення перевищила 1 мільярд жителів.

1984 – стала до ладу Байкало-Амурська магістраль.

1999 – розстріл у вірменському парламенті. Група озброєних людей вдерлася до парламенту і відкрила вогонь. Загинув прем’єр-міністр Вазген Саркісян, спікер парламенту й декілька депутатів.

Чи знаєте ви, що:

  • Чеснота, якщо її хвалити, збільшується і росте не лише у душі однієї людини, але й інших закликає до наслідування.
  • Долі не обирають…Її приймають…А коли не приймають, тоді вона силоміць обирає нас.

Про бренді

У середні віки торговці вином випаровували з нього воду для того, щоб напій при транспортуванні не псувався і не займав багато місця. Потім воду знову доливали. Одного разу хтось з дегустаторів подумав: навіщо доливати воду? Без фази відновлення ефект від напою виявився набагато сильнішим. Так і з’явилось бренді.

«Рідна країна»

Розділи: Календар