chrome firefox opera safari iexplorer

29 жовтня: це цікаво знати

29 жовтня 2020 о 00:04

«У тих, що виправдовують плутню,
І правда схожа на брехню»
Сергій Воскрекасенко

У народі 29 жовтня вшановували Лонгіна Сотника і вірили, що він допомагає хворим з очними хворобами. Також цього дня виносили на вулицю одяг, бо вважали, що цього дня сонячні промені лікувальні.

За церковним календарем 29 жовтня вшановують мученика Лонгина сотника, преподобного Лонгіна – воротаря Печерського, преподобного Лонгіна Яренгського.

Іменинники 29 жовтня:

Євпраксія, Логвин.

29 жовтня народились:

1550 — Єлисей Плетенецький, український православний церковний, культурний і громадський діяч. Архімандрит Києво-Печерської лаври. Засновник Лаврської друкарні, що видавала як оригінальну так і перекладну літературу різного змісту староукраїнською, польською, латинською та ін. мовами.

1904 — Олександр Морозов, український радянський конструктор танків. Під його керівництвом на Харківському КБ машинобудування розроблено середній танк Т-34 (1940), визнаний найкращим танком періоду Другої світової війни.

Чи знаєте ви, що:

Великий вчений Альберт Ейнштейн не казав ні слова до трьох років. Але, вже у 12 років він дуже добре розумів Евклідову геометрію.

Марія Кюрі, яка двічі отримала Нобелівську премію та відкрила радій, не була членом престижної Французької академії тільки через те, що була жінкою.

Винахідник телефону Олександр Белл ніколи не дзвонив ані своїй дружині, ані своїй матері — вони обидві були глухими. Він створив електричне фортепіано, пристосоване для передачі музики по дротах. І ще такий цікавий факт – його дружиною була його ж учениця — Мейбел Хаббард.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути