chrome firefox opera safari iexplorer

14 листопада: це цікаво знати

14 листопада 2020 о 00:04

Три речі до вподоби Богу і людям:
згода між братами, милосердя до ближніх та згода між чоловіком і дружиною.
Петро Могила

У дохристиянські часи в уявленні наших предків поняття про щастя, успіх втілювався в образі Долі, яку Бог давав при народженні кожній людині. Доля могла бути доброю і злою, милостивою або жорстокою. І все ж, природний оптимізм українців знаходив шляхи вимолювати у Бога щасливу долю за будь-яких обставин. Зокрема, за допомогою різноманітних жертв та дотримання певних обрядів, якими намагалися відвернути Недолю. Первісно Доля вважалася богинею врожаю, материнства і жінок, пізніше стала богинею щасливого випадку.

У народі 14 листопада, за стародавнім звичаєм, відбувалася перша складка дівчат курами – «чия курка смачніша».

Дівчата готували страви з курей і ввечері відбувався почастунок. Вважалося, що курами опікуються святі Косма та Даміан. Адже ці птахи віддавна були символом щастя і плодючості, то ж саме тому стали обов’язковим атрибутом всіх весільних церемоній та обов’язковою весільною їжею. Крім цього, якраз на курах ворожили дівчата про майбутніх чоловіків. Також вважалося, що святі допомагають зимовим жіночим роботам: прядінню, плетінню тощо. А ще наші предки молилися Космі та Даміану, аби вони допомагали у навчанні. Іcнувало повір’я, що святі охороняють від зміїв. Звичайно, цього дня підмічали і погоду та казали: «Якщо вітер на Кузьму та Дем’яна, то буде дорога санна».

За церковним календарем 14 листопада вшановують безсрібників і чудотворців Косму та Даміана Асійських і матір їхню преподобну Феодотію; священномучеників Іоана, єпископа, і Якова, пресвітера, що в Персії постраждали; мучениць Кирієну та Юліанію; мученика Єрминингельда, царевича Готфського; мучеників Кесарія, Дасія і з ними п’ятьох.

Іменинники 14 листопада:

Кузьми, Дем’яни, Івани, Юлії, Якови, Сергії і Кіри.

Ім’я Кузьма (Косма) має грецьке походження і означає «прикраса». Його Святим покровителем є преподобний Косма. Цю біблійну особистість називають творцем канонів на славу Господові. Чоловіки на ім’я Кузьма своє щастя можуть віднайти лише у колі рідних та близьких.

14 листопада народилися:

1877 – Дмитро Антонович – мистецтво- і театрознавець, архіво- і музеєзнавець, політичний діяч. Один із засновників РУП (Революційної української партії), Українського вільного університету. Ініціатор створення та директор (з 1925) Музею визвольної боротьби України у Празі.

1904 – Кузьма Дерев’янко – генерал-лейтенант, дипломат. Герой України. 2 вересня 1945 року на борту американського лінкора «Міссурі» у Токійській затоці від імені СРСР підписав Акт капітуляції Японської імперії, що стало завершенням Другої світової війни.

1912 – Андрій Малишко – український поет, перекладач, літературний критик. Автор численних збірок поезій («Лірика», «За синім морем», «Далекі орбіти», «Дорога під яворами»), поеми «Прометей».

«Рідна мати моя, ти ночей не доспала, І водила мене у поля край села, І в дорогу далеку ти мене на зорі проводжала, І рушник вишиваний на щастя дала. Хай на ньому цвіте росяниста доріжка, І зелені луги, й солов’їні гаї, І твоя незрадлива материнська ласкава усмішка, І засмучені очі хороші твої.» (Андрій Малишко)

14 листопада відзначають:

  • День боротьби проти діабету.
  • Міжнародний день логопеда.

Події 14 листопада:

1918 – відповідно до закону, підписаного гетьманом Павлом Скоропадським, створена Українська академія наук. Першим президентом обрано академіка Володимира Вернадського.

1918 – проголошено Директорію УНР.

1918 – відкриття Тимчасових національних зборів Чехословаччини. Томаша Масарика обрано президентом Чехословаччини.

1920 – Уряд УНР був змушений залишити Україну та переїхати до Польської Республіки.

1939 – Верховна Рада УРСР затвердила Закон про так зване «возз’єднання» (анексію) Західної України з УРСР.

1944 – у Києві відкрився Державний музей українського мистецтва.

1960 – Створено організацію країн-експортерів нафти (ОПЕК).

1989 – Верховна Рада СРСР ухвалила Декларацію про визнання незаконними і злочинними репресивні акти проти народів, підданих насильницькому переселенню, та про забезпечення їхніх прав.

1994 – відкрився рух між Парижем і Лондоном через тунель під Ла-Маншем.

Чи знаєте ви, що:

Одна з найвідоміших пісень Андрія Малишка – «Пісня про рушник» була створена за одну ніч. У 1958 році режисер М. Мишурін знімав фільм «Літа молодії». Там був епізод, де герої фільму – юнак і дівчина – їдуть на даху вагона у Київ вступати до театрального інституту. Хлопець розгортає рушник, у який мати загорнула в дорогу нехитру їжу, і пригощає дівчину. Режисер запропонував: «А що як ми дамо юнаку пісню про рушник»?

Платону Майбороді ця пропозиція сподобалася. Він подзвонив Малишку в санаторій, де той відпочивав, давши початок вірша. Наступного ранку поет по телефону продиктував вірш. Під час демонстрації фільму пісня блискавично облетіла країну, зачарувавши слухачів.

Серпанком найніжнішої любові й шанобливості огорнутий у вірші образ матері. Мати журиться, розлучаючись із сином, але вірить у його світлу долю. Ця віра втілена в образі вишитого рушника, що символізує життєву дорогу людини, материнське благословення.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути