chrome firefox opera safari iexplorer

19 грудня: це цікаво знати

19 грудня 2020 о 00:30

«Засміятися добрим, світлим сміхом може тільки лише глибоко добра душа».
Микола Гоголь

У народі в день святого Миколая дітей колись вітали в особливий спосіб. Найповажніший у родині чоловік перевдягався в «дідуся Миколая», заходив до оселі та дарував подарунки дітям. Колись говорили, що «Святий не обійде жодну хатину і обдарує кожну дитину!». І лише він мав право, вручаючи гостинці, згадувати добрі та соромити за погані вчинки дітлахів.

За повір’ям, у святого Миколая є дві книги – чорна і біла, куди ангели записують усі людські справи. Від того, яких записів більше – залежить, що отримає людина: подарунок чи різки.

Що ж до погоди, то під цю пору зима остаточно перебирала свої права, а тому й казали, якщо на Миколу зима слід замітає, то дорозі не встояти. Однак якщо зиму привезли на санях вже до Миколи, то чекай відлиги.

В Україні святого Миколая вшановують два рази на рік 19 грудня та 22 травня. Він завжди був одним з найулюбленіших святих. «Микола – другий після Бога заступник», – говорили колись у народі. Адже святий Миколай, як при житті, так і після смерті вважався охоронцем мореплавців, невинно засуджених, звичайно, дітей і навіть тварин.

За церковним календарем 19 грудня вшановують святого Миколая, архієпископа Мир Лікійських, чудотворця. Він народився близько 280 року у місті Патарі в Малій Азії. Його батьками були правовірні християни. За поширеною легендою святий Миколай, будучи немовлям, вже творив чудеса: після народження стояв на ніжках, а по пісних днях відмовлявся від материнського молока. Пізніше він відцурався й від мирського життя. Спадщину роздав бідним. Помер у 345 році. Похований у храмі міста Мир.

Іменинники 19 грудня:

Микола.

Ім’я Микола має давньогрецьке походження від імені Ніколаос і перекладається, як «переможець народів». Микола з дитинства росте міцним і здоровим. Не дістає примхами батьків, через що вони недостатньо приділяють йому уваги. Вчиться добре. Працьовитий і дружелюбний. Однак на посаді керівника може бути деспотом. Не вміє контролювати своїх емоцій. Легко закохується. І може одружитися відразу після знайомства. Любить дітей і балує їх.

19 грудня народились:

1861 – Микола Андрусов – геолог, знавець неогенових відкладів, палеоеколог, дослідник Чорноморського басейну. Праці М.Андрусова складають епоху в стратиграфії, палеонтології, палеографії, палеоекології, океанології і досі є неперевершеним зразком наукової чіткості та точності.

1907 – Микола Скуба – український поет. Автор збірок поезій «Перегони», «Демонстрація», «Пісні», «Нові пісні», «Сопілка».

1919 – Микола Лукаш – український перекладач, мовознавець і поліглот (поетичні та прозові переклади з 18 мов). Здійснив перший переклад українською «Фауста» Ґете (працював над ним 18 років).

1920 – Микола Руденко – український поет, прозаїк, філософ, громадський діяч, правозахисник. Автор збірок поезій, романів та повістей («Вітер в обличчя», «Остання шабля», «Чарівний бумеранг» та ін.). Член-засновник, керівник Української Громадянської Групи сприяння виконанню Ґельсінських угод. Герой України.

1963 – Сергій Кульчицький – Генерал-майор Національної гвардії України. Загинув на передовій у 2014 році, в результаті збиття його гвинтокрила Мі-8 поблизу гори Карачун. Герой України.

19 грудня відзначають:

     

  • День адвокатури.
  • Міжнародний день допомоги бідним.

Події 19 грудня:

1917 – у Києві почався перший всеукраїнський з’їзд Рад.

1917 – видруковано перший грошовий знак Української Народної Республіки – купюру вартістю у 100 карбованців.

1927 – у Москві закінчився XV з’їзд ВКП(б), на якому були схвалені директиви з першого п’ятирічного плану і проголошено курс на колективізацію. З’їзд також підтвердив виключення з партії Троцького, Зінов’єва та інших членів-опозиціонерів і проголосив про ліквідацію троцькізму як ворожої більшовизму течії.

1941 – після невдалої спроби захопити Москву і першої у Другій світовій війні поразки німецьких військ Адольф Гітлер прийняв на себе командування армією і провів кадрові перестановки серед вищих армійських офіцерів.

1984 – у Пекіні прем’єр-міністри Великої Британії Маргарет Тетчер і КНР Чжао Цзіян підписали угоду про повернення в 1997 році британської колонії Гонконг під юрисдикцію Китаю при умові збереження в ньому протягом наступних 50-ти років капіталістичної системи.

1986 – радянський лідер Михайло Горбачов віддав розпорядження звільнити відомого правозахисника Андрія Сахарова і його дружину Олену Боннер із заслання в Горький, міста, закритого для відвідування іноземцями.

Чи знаєте ви, що:

Звичай дарувати подарунки 19 грудня вперше виник у Голландії приблизно в XIV ст. у пам’ять про те, що Святитель таємно підкинув у вікно бідному жителю Мир мішечки з золотом, і цим не допустив блудного падіння трьох його доньок.

З Голландії цей звичай став швидко розповсюджуватися на сусідні країни. Остаточно ж традиція дарувати дітям подарунки саме на Різдво (25 грудня) стала популярною в Європі у XIX сторіччі. Щоправда, історія дещо видозмінилася. Вважалося, що святий Миколай підкинув золото не через вікно, а через пічну трубу. Тому діти ставили під піч або біля каміну свої черевички, куди вночі Святий мав покласти дарунки.

«Рідна країна»

 

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути