chrome firefox opera safari iexplorer

20 грудня 1855р. народився відомий український художник Амвросій Ждаха

20 грудня 2020 о 06:29
wikipedia.org

Доля обдарувала цього чоловіка  питомою українською вродою, добрим козацьким родоводом та великим мистецьким талантом. Справді, уявити видання українських народних пісень без розкішних ілюстрацій Амвросія Ждахи просто неможливо. 

Народився  майбутній художник в Ізмаїлі, на Одещині. Батько його — Андрій Ждаха — походив із задунайських запорожців;  його предки засновували Катирлезьку Січ. Мати — Уляна Смаглій – із с.Лелеківка, що на Київщині.

Родина якийся час мешкала в Очакові, потім переїхала до Одеси. 1871р. Амвросій  закінчив Одеське повітове училище, навчаючись у якому, ходив до недільних класів Одеського Товариства красних мистецтв.

1873р. Амвросій Ждаха вступив до Єлисаветградського юнкерського кавалерійського училища, але невдовзі зрозумів: військова справа – не його. Нездоланно вабило малювання.

 1881р. А.Ждаха записався  до Школи малювання і креслення Одеського Товариства красних мистецтв. 1887р. знайшов роботу кресляра у Херсонському губернському Земському банку, де працював упродовж 32 років.   

Амвросій Ждаха був переконаним українцем, тож брав активну участь у  діяльності Одеської громади, Братства Тарасівців, відвідував український театр. Близько товаришував з Євгеном Чикаленком, Марком Кропивницьким, іншими відомими діячами української культури.

1883—1885р.р. А. Ждаха виконав для трупи М.Кропивницького та М.Старицького ескізи українського народного та історичного одягу.  

1893р. став знаменним для митця: на замовлення Миколи Лисенка він створив кілька ілюстрацій до українських народних пісень. Це стало провідним напрямом творчості художника, а його неперевершені роботи в цій царині увійшли до скарбниці  української  художньої ілюстрації.   Першим з-поміж українських художників-графіків Амвросій Ждаха розпочав роботу  над комплексним оформленням «Кобзаря» Тараса Шевченка. 

 Окрім ілюстрацій, Ждаха відомий і своїми акварелями ікон та іконостасів для церков Херсонеса, Новочеркаська, Батумі. На замовлення одеського видавця Ю.Фесенка створив акварельні зображення  монастирів, ілюстрації до Святого письма, книжкові обкладинки.

 Ілюстрації до Нового заповіту, Гомерових «Іліади» та «Одісеї» Гомера, «Слова о полку Ігоревім», творів П.Куліша, І.Липи та інших українських письменників – лише частина творчого доробку талановитого художника. Великою популярністю послугувалися кольорові листівки з репродукціями ілюстрацій А.Ждахи до українських народних пісень, що їх випустило київське видавництво «Час» у 1911-14р.р.

1911р. Амвросій Ждаха взяв участь у Першій виставці українських художників, яка з великим успіхом відбулася у Києві.

У 1920-і роки викладав у Одеській торговельно-промисловій школі та Політехнікумі мистецтв.

Помер художник 8 вересня 1927р.

Його роботи зберігаються в Одеському історико-краєзнавчому музеї та приватних колекціях.  

Підготувала Олена Бондаренко

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути