chrome firefox opera safari iexplorer

10 січня: це цікаво знати

10 січня 2021 о 06:56

«Нащо даремнії скорботи?

Назад нема нам вороття!

Берімось краще до роботи,

Змагаймось за нове життя!»
Леся Українка

У народі 10 січня ходили на Красну Гірку (місця поклоніння Богам), зав’язували на кілку стрічку і загадували бажання.

Також спостерігали за погодою. Якщо на скиртах хліба іній – до дощового літа.

За церковним календарем 10 січня вшановують мучеників 20 000, що в Нікомидії були спалені: Гликерія, пресвітера, Зинона, Феофіла, диякона, Дорофея, Мардонія, Мигдонія, диякона, Індиса, Горгонія, Петра, Євфимія, мучениць Агафію, Домну, Феофілу та інших; преподобного Ігнатія Ломського, Ярославського; апостола від 70­ох Никанора.

Іменинники 10 січня:

Петро, Юхим, Агафія, Домна, Домнікія та Никанор.

10 січня народились:

1838 – Григорій Воробкевич (Наум Шрам) – український поет, автор пісень, музику до яких написав його брат, Сидір Воробкевич. Гостро виступав проти «язичія» західноукраїнських москвофілів, національного гніту.

1929 – Валентин Зноба – скульптор, учасник вітчизняних та міжнародних виставок. Засновник Академії мистецтв України. Найвідоміші твори: композиції «Бокораш», меморіал на Букринському плацдармі тощо.

Події 10 січня:

1569 – у Любліні розпочався сейм, присвячений унії Королівства Польського та Великого князівства Литовського.

1863 – у Лондоні відкрився рух першої системи метро у світі.

1920 – набув чинності Статут Ліги Націй, ратифікований 42-ма країнами.

1946 – у Лондоні відкрилося перше засідання Генеральної Асамблеї ООН.

1989 – початок виведення кубинських військ з Анголи.

Чи знаєте ви, що:

Цікаві вірування
Коли Бог створив землю і різних тварин, то про птахів не подумав.
Однак прийшов час, коли він вигнав з раю Адама і Єву і за кожною людиною поставив наглядати Ангела-охоронця, який після смерті людини мав прилетіти на небо і розповісти про земний шлях кожного померлого. Пекла у той час не було, а душі померлих вели себе у раю, як і на землі – по-різному. Одні були тихі та благочинні, а інші кричали, билися і спокушали невинних. Побачив Бог, що не дасть ради з душами та й створив пекло, а Ангелів-охоронців вирішив перетворювати на птахів. Відтоді після свята Юрія (6 травня) і до другої Пречистої (21 вересня) птахи живуть на землі й розмножуються рівно настільки, скільки людей помирає на той час. А наприкінці вересня вони відлітають у Вирій. Відчиняє ворота восени і зачиняє їх навесні, коли птахи відлітають на землю – зозуля. Так що, зозуля є Божим Архангелом. І оскільки вона рахує людям роки, тому сама пташенят не висиджує. А через те, що має райські ключі, – найшвидше відлітає і найпізніше прилітає.

«Рідна країна»

Розділи: Суспільство

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути