chrome firefox opera safari iexplorer

26 січня виповнився би 33 роки Герою Небесної Сотні Михайлові Жизневському

26 січня 2021 о 07:02

Він був одним із перших загиблих на Майдані.

Активний учасник Революції Гідності, білоруський журналіст  Михайло Жизневський  народився 26 січня 1988р. у Гомелі (Білорусь).

Після закінчення десятирічки Михась вивчився на газозварювальника.  Захоплювався історією, особливо середньовічною, та віськовою справою. Відвідував лицарський клуб, виготовляв лицарські обладунки.

Мав намір після армії вступити до духовної семінарії, навіть отримав священиче благословення у гомельському соборі.

Через політичні проблеми виїхав до України. Мешкав у Донецьку, Кривому Розі, Києві, останніми роками – у Білій Церкві. Був позаштатним кореспондентом газети «Соборна Київщина» (журналістика була ще одним справжнім  його захопленням).  Аби не вистежив білоруський КДБ, називався  Олексієм, а частіше — Локі ( так звали одного зі скандинавських богів, бешкетника і жартівника).  Справжнє Михайлове ім’я стало відоме всім  тільки після його загибелі.

Товариші розповідали, що Михало дуже любив лемківську пісню «Пливе кача по Тисині». Ніби передбачав свою долю:

Погину я в чужім краю,                                                                                                        Погину я в чужім краю.                                                                                                       Хто ж ми буде брати яму?..

Михайла Жизневського вбили пострілом у серце 22 січня 2014р. близько 9-ї ранку на вулиці Грушевського, під час штурму біля стадіону «Динамо». За чотири дні йому мало виповнитися 26 років.

Панахида за Михайлом відбувалася в день йоого 26-річчя. Михайлівський собор виявився затісним для понад 10 тисяч людей, які прийшли попрощатися з героєм. Після панахиди труну несли на руках  вулицями Володимирською, Б.Хмельницького, Хрещатиком, Майданом Незалежності. До тієї, останньої Михайлової  барикади. У небо злітало:   «Пливе кача по Тисині.»

Похований у с.Стяг Праці Гомельського району в Білорусі.

Убивство не розкрите до сьогодні, убивця не знайдений. Зброя, з якої застрилили Михайла, використовувалася тільки у підрозділах Міністерства внутрішніх справ України.

У листопаді 2014р. Михайло Жизневський був посмертно нагороджений орденом Героїв Небесної Сотні. У липні 2015-го – медаллю УПЦ Київського патріархату «За жертовність і любов до України».

13 червня 2017р. Михайлові Жизневському було присвоєне звання Героя України -  «за особисту мужність та героїчне відстоювання засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції Гідності».

Олена Бондаренко, Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути