chrome firefox opera safari iexplorer

7 лютого: це цікаво знати

07 лютого 2020 о 00:05

«Потрібно зі сміхом бути дуже обережним – тим більше, що він заразний».
Микола Гоголь

За церковним календарем 7 лютого вшановують святителя Григорія Богослова, священномученика Володимира – митрополита Київського і Галицького, розстріляного у 1918 році більшовиками; святителя Мойсея, мученицю Філіцату та її синів, преподобних Поплія Сирійського, Мару співця та ікону Божої Матері «Утамуй мої печалі».

У народі 7 лютого спостерігали за погодою, адже який день на Григорія Богослова зранку до півдня, така буде перша половина зими, а з півдня до вечора – віщує другу її половину. Густий туман передвіщав мор худоби, а ясна погода говорили про те, що буде хороший рік.

Іменинниками 7 лютого є:
Григорій, Пилип, Олександр, Володимир, Фелікс.

7 лютого народились:

1804 – Микола Маркевич – український історик, письменник, етнограф, фольклорист, поет, композитор. Автор праць «Звичаї, повір’я, кухня та напої сучасних українців», «Вертеп», «Історія Малоросії» в 5 т.
1863 – Мечислав Солтис – український та польський композитор, диригент, педагог, музично-громадський діяч.
1906 – Олег Антонов – генеральний авіаконструктор створеного ним у Києві КБ, доктор технічних наук, художник, письменник; створив понад 60 типів планерів і літаків типу АН. Під керівництвом Антонова створені найбільші на той час і найкращі в світі транспортні літаки АН-12, «Антей», «Руслан».

Події 7 лютого в Україні:

1483 – відомий український вчений Юрій Дрогобич у Римі, у Ехуаріуса Зільбера видав книгу «Прогностична оцінка поточного 1483 року», що є першою відомою друкованою книгою українського автора.

Цікаво про 7 лютого:

У цей день у 1812 році народився Чарльз Діккенс, англійський письменник («Давид Копперфільд», «Олівер Твіст», «Холодний дім», «Тяжкі часи»…). Твори Діккенса пронизані дотепністю, що вплинула на оригінальність національного характеру і образу мислення, відомого в світі як «англійський гумор». Письменник похований в куточку поетів у Вестмінстерському абатстві.

У цей день 1906 року сигнал SOS вперше був запропонований як міжнародний сигнал лиха (замість коду CQD, який раніше використовували на суднах).

У цей день у 1920-му в Іркутську за постановою місцевого Військово-революційного комітету розстріляно 47-річного адмірала Олександра Колчака, верховного правителя монархічних російських військ в період громадянської війни.

7 лютого 1981 року на військовому аеродромі під Санкт-Петербургом загинув на зльоті літак Ту-104. Про ту трагедію досі практично нічого не відомо. Причина цього проста – жахлива аварія була миттєво засекречена, і досі її справжні причини називаються дуже неохоче. Адже в результаті тієї давньої катастрофи залишився без керівництва весь в ту пору величезний і найсильніший Тихоокеанський флот Радянського Союзу. Із 52 загиблих – 16 адміралів і генералів і майже два десятки капітанів першого рангу, які займали адміральські посади. Стільки вищих морських воєначальників не загинуло за всю Другу світову війну.

У цей день у 1984 році американський астронавт Брюс Маккендес став першою людиною, що вийшла у відкритий космос без страхувального пристрою. Під час польоту «Челленджера» за допомогою спеціального апарату на реактивній тязі він залишив корабель і рухався навколо нього у відкритому космосі на відстані до 100 метрів. Апарат, вагою 136 кілограмів, що одягається як «заплічний рюкзак», дозволяв переміщуватись у просторі зі швидкістю до 2 км/год. Після його півторагодинного випробування Маккендес безпечно повернувся на борт «Челленджера».

У цей день у 1992 році у голландському місті Маастрихт міністри закордонних справ, економіки та фінансів країн-членів ЄЕС підписали «Договір про Європейський Союз», який передбачав трансформацію ЄЕС в новий економічний, валютний, а у перспективі й політичний Європейський Союз. Ядро 240-сторінкового документу, схваленого представниками 12 західноєвропейських держав, склали економічний і валютний союзи. До 1999 року країни мали ввести єдину валюту, єдине громадянство, а жителі об’єднаної Європи отримать активне і пасивне виборче право на виборах до місцевих органів країни, в якій вони в даний момент проживають; оборонна політика країн-учасниць Європейського союзу мала б формуватись спільними зусиллями на основі воєнно-політичних принципів НАТО. Маастріхтський договір набував чинності з 1993 року і до того часу був ратифікований у Великій Британії, Франції, Німеччині, Ірландії, Іспанії, Португалії, Італії, Греції, Данії, Люксембурзі, Бельгії та Нідерландах.

«Рідна країна»

 

Розділи: Календар

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути