chrome firefox opera safari iexplorer

31 березня: це цікаво знати

31 березня 2021 о 00:12
????????? ?????

Березень у квітень завітав,
І розтанув у малій крижині.
Юрій Тітов

В останній день березня у народі колись вшановували Кирила, про якого говорили, що його «Явдоха обдурила, запросила в гості, а сама гріє кості». Малося на увазі, що в Кирилів день ще бувають морози. Це підтверджує й інше прислів’я: «Минув Олексій, а Кирило каже: «Ще не сій».

За церковним календарем 31 березня вшановують святителя Кирила, архієпископа Єрусалимського; мучеників Трохима і Євкарпія; преподобного Анина, ченця.

Іменинники 31 березня:
Кирило, Трохим, Данило.

31 березня народились:

1857 – Борис Срезневський – російський і український метеоролог і кліматолог, професор, організатор метеорологічної служби в Україні, директор Київської метеорологічної обсерваторії.

1869 – Микола Бокаріус – український вчений, один із засновників судової медицини. Першому в Україні було присвоєно звання заслуженого професора (1925). Єдиний в Україні Харківський науково-дослідний інститут судової експертизи носить ім’я його засновника – професора М.С. Бокаріуса.

1873 – Микола Міхновський – український політичний та громадський діяч, правник, публіцист, ідеолог державної самостійності України, автор славнозвісної брошури «Самостійна Україна».

1882 – Корній Чуковський (Микола Корнейчуков) – письменник, перекладач і літературознавець українського походження. Перекладач українських поетів (збірка «Молода Україна»), упорядник кількох видань російських перекладів Тараса Шевченка, автор нарису «Шевченко» (1911).

Події 31 березня:

1889 – офіційне відкриття Ейфелевої башти. Конструктор башти Гюстав Ейфель поставив на вершині башти французький прапор. Підійматися вгору тоді доводилося східцями.

1901 – випускається перший автомобіль «Мерседес». Він створений Вільгельмом Майбахом для Motoren Gesellschaft Готліба Даймлера і являє собою новий стандарт автомашин з двигуном внутрішнього згорання (ДВС). Цей автомобіль також поклав початок династії, яка згодом стала називатися «Мерседесом» (на ім’я дочок Р. Даймлера).

1917 – у Києві відкрито першу українську гімназію.

1917 – США купують у Данії Віргінські острови за $25 млн.

1918 – США вперше переходять на літній час.

1923 – у Нью-Йорку пройшов перший танцювальний марафон. Переможницею стала Алма Каммінгс, що протрималася на ногах 27 годин.

1952 – відкрито Львівську філію Академії наук України.

1954 – СРСР звернувся до НАТО з ініціативою прийняти його в члени цієї організації. За кілька днів Північноатлантичний альянс відкинув цю пропозицію.

Чи знаєте ви, що:

У дитячих віршах Чуковський висловлював замасковану критику тодішнього суспільства: засуджував диктатуру, змальовуючи у образах Тарганиська та Мийдодіра самого Сталіна; Крокодил, який проковтнув сонце, – це нова влада, що з’явилася після революції, а «Муха-Цокотуха» – це взагалі історія про необережну базіку, яка розбалакалась у невдалому місці та в невдалий час.

Недарма у 30-ті роки дитячі твори Чуковського піддалися жорстокій критиці й гонінням, а у середовищі партійних редакторів з’явився навіть термін «чуковщина».

Кажуть, аби пом’якшити ставлення до своєї творчості, письменник зобов’язався написати вірш «Весела колгоспія», але так і не виконав обіцянки.

«Рідна країна»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути