chrome firefox opera safari iexplorer

12 квітня: це цікаво знати

12 квітня 2020 о 00:06

Долі не обирають… Її приймають – яка вона вже є. А коли не приймають, тоді вона силоміць обирає нас.
Василь Стус

Наші пращури 12 квітня випікали спеціальні обрядові печива, які називалися драбинками. Кожне таке печиво віддавали члену сім’ї – вважалося, що якщо з’їси його, то будеш здоровим весь рік.

Говорили, що саме в цей день починав скаженіти домовик – він не впізнавав мешканців свого будинку і бешкетував. Оскільки домовик бешкетує до перших півнів, тому не виходили нікуди й очікували світанку. В інші ж дні домовика не боялися і, навпаки, вважали його членом родини, оскільки він завжди допомагав добрим людям, а от ледарів не любив. Вірили в те, що домовик захищає інтереси сім’ї.

12 квітня у народі спостерігали за птахами: якщо дикі качки прилітали жирні – весна буде холодною і довгою. Якщо припиняється тяга в димоході, чекай швидкого похолодання або снігу. Багато дощів у квітні – прикмета, що влітку можна буде зібрати багато грибів.

За церковним календарем 12 квітня вшановують преподобного Іоана Ліствичника; святителя Софронія, єпископа Іркутського; пророка Іоада; апостолів Сосфена, Аполлоса, Кифу, Кесаря і Єпафродита; святу Євулу, матір великомученика Пантелеймона; преподобного Іоана безмовника; преподобного Зосима, єпископа Сиракузького.

Іменинники 12 квітня:
Іван, Софрон, Зосим, Пантелеймон.

12 квітня народились:

1899 – Василь Седляр – український художник-авангардист (монументальні розписи, портрети, ілюстрації до «Кобзаря» Т. Шевченка та ін.), педагог.

1928 – Віра Жук – український історик, краєзнавець (понад 800 наукових робіт: «Із сивої давнини. Нариси з історії України та Полтавщини (VII ст. до н. е. – XVI ст. н. е.)», «Новий погляд на історію Полтавщини й України (За давньобулгарськими літописами)» та ін.

12 квітня відзначають:

  • Всесвітній день авіації і космонавтики (Міжнародний день польоту людини в космос).
  • День працівників ракетно-космічної галузі України.
  • День скаута в Україні.
  • Всесвітній День рок-н-ролу.

Події 12 квітня:

1912 – у Львові утворили молодіжну скаутську організацію «Пласт». Українські скаути-пластуни вперше склали пластову присягу.

1936 рік – Газета «Правда» уперше назвала Й.Сталіна «батьком народів».

1955 – вакцина від поліомієліту, розроблена доктором Джонасом Солком, оголошена безпечною та ефективною.

1961 – космічний корабель «Восток–1», пілотований Юрієм Гагаріним, стартував з космодрому Байконур (Казахстан), облетів Землю за 108 хвилин і приземлився поблизу міста Енгельс (Росія). Це був перший вдалий політ у космос, коли космонавт живим повернувся на Землю. За інформацією американців, не підтвердженою Радянським Союзом, до Гагаріна мінімум 4 космонавта здійснили невдалі спроби облетіти земну кулю, але загинули – О.Ледовський (1957), С.Шиборін (1958), А.Мітков (1959) та І.Качур (1960).

1970 – на сцені Національної опери України дав свій перший концерт Оркестр Народних Інструментів України.

1984 – у СРСР оголошено про початок переходу до 11-річної середньої освіти.

Чи знаєте ви, що:

Про політ людини у космос було підготовлено три варіанти повідомлень ТАРС. Перше – урочисте, «успішне». Друге – на той випадок, якщо корабель не вийде на орбіту і впаде де-небудь у тайзі чи океані. У цьому повідомленні було звернення до урядів різних країн з проханням допомогти у пошуках космонавта. І, нарешті, третій варіант – про трагічну загибель першого космонавта. На щастя, два останніх не знадобились.

Пульт керування космічного корабля «Восток» було заблоковано, а шифр для його включення сховано у спеціальному конверті. Таку пересторогу Корольову порадили застосувати медики, бо свято вірили, що людина, опинившись у космосі і побачивши свою планету збоку, має обов’язково з’їхати з глузду. У такому стані вона почне хапатися за пульт і тоді катастрофи не уникнути. Якщо ж космонавт залишиться при свідомості, то у разі відмови автоматики, з легкістю повинен був відкрити конверт і дізнатися потрібний шифр.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути