chrome firefox opera safari iexplorer

 23 квітня — Всесвітній день книг і авторського права  

23 квітня 2020 о 06:10
telegraf.com.ua

Саме цей день обраний не випадково.  23 квітня 1616 року померли троє геніїв світової літератури: Вільям Шекспір,  Мігель де Сервантес Сааведра, Інка Гарсіласо де ла Вега. Людство втратило великих творців, але у спадок від них отримало їхні безсмертні творіння.

1995р. ЮНЕСКО на  своїй конференції в Парижі  ухвалила рішення про відзначення цього дня. Головна його мета – плекати у молодого покоління повагу до літератури, прищеплювати любов до читання книг, котрі становлять надзвичайно важливу складову духовної спадщини людства за всіх епох і народів. 

Відома фраза про те, що книга є джерелом знань. Але водночас книга – це і цілком можливий для будь-кого доступ до головних людських цінностей, духовних  і світоглядних принципів,  творчих досягнень людства. Книга — носій  різноманітної інформації, на основі якої побудований освітній процес у світі.  Книга – основа самоосвіти, шлях до внутрішньої гармонії.   Нарешті, книга дає людям унікальну можливість передавати життєвий та історичний досвід наступним поколінням.

День книги та авторського права, безумовно,  служить неперервному культурному, освітньому  і духовному збагаченню людства.   

Розділи: Суспільство

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути