chrome firefox opera safari iexplorer

30 травня: це цікаво знати

30 травня 2020 о 00:05

З усіх втрат втрата часу найтяжча.
Григорій Сковорода

У народі 30 травня молилися апостолу Андроніку (Ондрону) про порятунок від посухи і надмірної спеки. Його просили «відчинити небесні врата, щоб дощі пролилися на зерно, яке в землю лягло».

На Євдокію селяни бралися підгортати картоплю, яка до цього періоду підростала. В цілому погода у цей день показує, яким буде все літо. «Яка Євдокія – таке і літо», – говорили в народі. Молодий місяць на Євдокію обіцяє затяжні літні дощі, вітер північний – часті грози.

За церковним календарем 30 травня вшановують апостола Андроніка і святу Юнію; мучеників Солохона, Памфамира і Памфалона, воїнів; святого Стефана, патріарха Константинопольського; преподобну Єфросинію, в миру Євдокію, велику княгиню Московську.

Іменинники 30 травня:

Євдокія, Єфросинія, Степан, Фелікс, Ян.

30 травня народились:

1872 – Константина Малицька (Віра Лебедова, Чайка Дністрова) – українська письменниця, педагог, діячка культурно-освітніх товариств у Галичині.

1887 – Олександр Архипенко – український та американський скульптор і художник, один із основоположників кубізму в скульптурі. Кращі твори: «Танок», «Анжеліка», бюст І. Франка.

1915 – Богдан Весоловський – український композитор, автор численних українських романсів («Прийде ще час», «Чорні очі», «Усміх»).

30 травня відзначають:

  • Всесвітній день боротьби проти астми і алергії.
  • День жіночої емансипації або День емансіпе.

Події 30 травня:

1884 – відкрито рух Катеринославською казенною залізницею, яка з’єднала Донецький вугільний і Криворізький залізорудний басейни.
1921 – засновано Донецький гірничий технікум (з 1926 р. – гірничий інститут).
1923 – у Празі засновано Українське історико-філологічне товариство на чолі з Дмитром Антоновичем.
1985 – у Франції на авіакосмічному салоні відбувся перший показ літака Ан-124 «Руслан».
2000 – у день похорону українського композитора Ігоря Білозіра, померлого від травм, отриманих у бійці з шовіністично налаштованими молодиками, на вулиці Львова вийшло понад 100 тисяч людей.

Чи знаєте ви що:

Наші щоденні звички можуть бути згубними для здоров’я

Душ кожного дня. За словами лікаря-консультанта, дерматолога лондонської клініки Cranley Ніка Лоу, гаряча вода у поєднанні з милом можуть позбавити шкіру жирів, що призводить до сухості, появи тріщин і навіть інфекції.

Прибирання. Вчені встановили, що прибирання може бути шкідливим для здоров’я. Так, науковці оглянули 100 працюючих чоловіків та жінок і виявили, що ті, хто бере на себе відповідальність за чистоту в домі, мають підвищений тиск, на відміну від тих, хто цього не робить. У матеріалі видання «Psychosomatic Medicine» зазначалося, що найбільшу проблему становить не саме прибирання, а переживання – як з ним впоратися. А ще й використання побутової хімії може спровокувати виникнення астми.

Спати протягом 8-ми годин. Загально відоме поняття про те, що спати необхідно вісім годин щоночі – не зовсім правильне. За словами професора Джима Хорна із Центру дослідження сну Університету Лафборо, якщо ви спите по вісім годин, то можете відчувати себе більш втомленим. Він вважає, що короткий, тривалістю від 4-х до 15-ти хвилин денний сон, є більш ефективним і дорівнює одній годині нічного сну. «Сотні років тому, розповсюдженою практикою був поділ щоденного сну на декілька сегментів», пояснює професор.

«Рідна країна»

Розділи: Календар