chrome firefox opera safari iexplorer

12 червня 1931 року народилася славетна українська співачка Євгенія Мірошниченко

12 червня 2020 о 06:51
mus.art.co.ua

Вона входить до всіх переліків  найвідоміших українських жінок. Оперна співачка (лірико-колоратурне сопрано), народна артистка, лауреатка Державних премій, у тому числі – Шевченківської. Професорка, педагог, з-під чийого крила піднеслися до професійних вершин талановиті українські виконавиці.  Жінка, яка зачаровувала своєю красою  відомих чоловіків світу...

Євгенія Семенівна Мірошниченко народилася 12 червня 1931р.в с. Графське (згодом, у дусі часу — Перше Радянське) Вовчанського  району на Харківщині, у селянській родині. Дитинство майбутньої співачки проминуло в одному з найбільш потерпілих від Голодомору районів Харківщини – лише в її рідному померло понад 230 людей. Родина Мірошниченків вижила завдяки тому, що батько працював  механізатором.

Чудові голос і слух Женя успадкувала від мами — Сусани Єгорівни, яка прекрасно співала, на початку  минулого століття  виконувала роль Наталки Полтавки в театрі графа Гендрикова.   

У середині 1943р. батько Євгенії, танкіст Семен Мірошниченко, загинув на фронті. Родина бідувала. Тож коли 13-річна Женя дізналася, що в Харкові набирають дітей-напівсиріт до спеціалізованого ремісничого училища, вирушила туди. Отримала диплом слюсаря з ремонту радіоапаратури.

Якось, прибираючи  у кімнаті в гуртожитку, за звичкою співала. Випадково спів почув керівник  хору «Трудові резерви», запросив  дівчину до колективу.  Невдовзі Женя стала солісткою хору. До чергового жовтневого  ювілею   колектив, серед інших небагатьох, відібрали для участі у святковому концерті, що відбувався в московському Великому театрі. В залі були присутні тодішні радянські урядовці.  Голос юної виконавиці зачарував усіх, преса назвала її «українським соловейком».

 У 1951-57р.р. Євгенія Мірошниченко навчалася в консерваторії  ім.П.Чайковського. Жила напівголодно. Ходила на заняття у формених сукенці та шинелі,  виданих у ремісничому училищі. Менш талановиті, але заможніші колежанки дражнили її «ремеслом», усіляко кепкували й нарешті так дозолили, що дівчина вирішила піти з консерваторії. Та, дякувати Богові, втрималася…

По закінченні навчання дістала запрошення  з багатьох театрів, у тому числі — Ленінградського, того ж таки Великого… Але сказала: «З України я нікуди не поїду!» І лишилася в Київському театрі опери і балету ім.Т.Шевченка, на сцені якого  дебютувала в партії  Віолети («Травіата» Дж.Верді).

1961р. стажувалася в міланській Ла Скала, у відомої співачки й педагога Ельвіри дель Ідальго. Тут Євгенії також пропонували залишитися. Однак вона повернулася до Києва. 

Згодом у житті співачки будуть інші, більш особисті, приводи виїхати за кордон. Сучасники переповідали, що в талановиту і красиву приму Київської опери був закоханий кубинський диктатор Фідель Кастро.

Згодом, уже в поважному віці, Євгенія Семенівна розповідала, що коханням цілого її життя був румунський оперний співак Ніколае Херлеа: він навіть отримав від свого уряду дозвіл на одруження з Мірошниченко (такі були складнощі з «міжнародними» шлюбами навіть у межах соцтабору) —  однак Євгенія  не покинула рідної країни…

Окрім роботи в Київській опері, були численні гастролі в країнах Західної Європи, в Канаді, Японії, Китаї, на Близькому Сході.  

Від 1980р. Є.Мірошниченко викладала сольний спів у  Національній музичній академії України. Від 1990р. – професор. Серед її учениць – В.Степова, Н.Шелепницька, О.Нагорна, О.Терещенко та інші знані виконавиці.

 Останні п’ять років свого життя Є.С.Мірошниченко  присвятила створенню в Києві Малої опери – на базі тодішнього клубу трамвайників.  Мріяла, що на цій сцені будуть поставлені рідко виконувані оперні твори, матимуть змогу експериментувати та вдосконалювати свою майстерність молоді музиканти і співаки. Однак задум остаточно вітілити не вдалося…

Восени 2008р. Є.С.Мірошниченко  в Німеччині зробили  онкологічну операцію.  Прогноз був оптимістичний, вона повернулася до викладацької діяльності.

Вночі на 27 квітня 2009р., перед Великоднем, видатна співачка раптово померла – відірвався  тромб…

Євгенія Мірошниченко впродовж 40 років (1957-97р.р.) була провідною солісткою Національної опери України. Її вокальна майстерність і  талант актриси органічно поєднувалися, тож «на Мірошнмиченко» ходили не лише слухати, а й дивитися. Її найкращі оперні партії: Лючія («Лючія ді Ламмермур» Г. Доніцетті), Цариця ночі («Чарівна флейта» В. А. Моцарта), Лакме («Лакме» Л. Деліба), Манон («Манон» Ж. Массне), Віолетта («Травіата» Дж. Верді) та багато інших. Знімалася в музичних фільмах («Українська рапсодія» С.Параджанова).

2016р. вул. Софії Перовської в Києві  була перейменована на честь видатної української співачки.

Наприкінці квітня цього року в Києві, на фасаді будинку по вул.Терещенківській,  де мешкала Євгенія Мірошниченко, встановили меморіальну дошку на вшанування пам’яті співачки.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути