chrome firefox opera safari iexplorer

14 червня: це цікаво знати

14 червня 2020 о 00:07

Важливо, не з ким живеш, а без кого не можеш...
Народна мудрість

«Якщо на Харитона йтиме дощ, то йтиме він і до кінця місяця, а коли сонячно – на добрий налив колосся», – говорять у народі 14 червня. У народі помітили, якщо в цей день довго кує зозуля – очікується тепла погода без холодного ранку.

Для 14 червня існує красива сімейна традиція: вечір цього дня слід провести наодинці з коханою людиною, тоді у сім’ї буде щастя.

За церковним календарем 14 червня вшановують мучеників Юстина Філософа та іншого Юстина, і з ними Харитона, Харити, Євелпіста, Ієракса, Пеона і Валеріана; преподобного Діонісія, ігумена Глушицького; преподобного Агапіта Києво-Печерського, лікаря безвідплатного, в Ближніх печерах; преподобного Юстина (Поповича), Челійського.

Іменинники 14 червня:
Валеріан, Харитон, Устим, Харитина, Денис.

14 червня народились:

1781 – Вікентій Беретті – російський та український архітектор італійського походження. Співавтор генерального плану Києва. Спланував Володимирську вулицю, в т. ч. «червоний корпус» Київського університету, і Бібіковський (нині – Тараса Шевченка) бульвар.

1819 – Софрон Витвицький – священик, письменник, етнограф на Гуцульщині. Писав українською і польською мовами про Гуцульщину, її населення й звичаї, а також драматичні твори.

1891 – Євген Коновалець – полковник Армії УНР, голова Проводу Українських Націоналістів.

«Як не буде в нас сили, не осягнемо нічого, хоч би все найкраще для нас складалося. Як же ж будемо мати силу, тоді вийдемо побідно з найгіршого лихоліття і здобудемо все, що нам треба.» (Євген Коновалець)

14 червня відзначають:

  • Всесвітній день донора крові.

Події 14 червня:

1783 – на березі Ахтіарської бухти адмірал шотландського походження Томас Макензі заснував першу в Криму російську військово-морську базу, через рік на бажання Катерини II названу Севастополем.

1940 – війська Вермахту зайняли Париж.

1940 – СРСР висунув Литві ультиматум з вимогою відставки уряду, арешту кількох міністрів і посилення радянської військової присутності в країні (наступного дня радянські війська окупували Литву).

1995 – загін чеченських бійців на чолі з Шамілем Басаєвим захопив лікарню у місті Будьонінновськ (Ставропольський край), з метою змусити владу РФ припинити бойові дії в Чечні та розпочати переговори.

2014 – біля Луганського аеропорту бойовики ЛНР збили літак Іл-76 ВПС України. Загинули 49 військових, які перебували на борту.

Чи знаєте ви що:

Про український вінок

В Україні вінок завжди був своєрідним жіночим оберегом. Вважалося, що він є «знахарем душі», бо його чаклунська сила і біль знімала, і волосся берегла. Кожна дівчинка вчилася плести вінки з раннього дитинства.

Найпочесніше місце у вінку займав деревій, він символізував нескореність. Барвінок означав невинність, життя і безсмертя душі. Його квіти знімали головний біль. Любисток і волошки були символом відданості. Попри все, вони ще й освіжали думки. Ромашка символізувала дівочу цноту. Її вплітали поруч з калиною. Поміж ними обов’язково був хміль – символ гнучкості і розуму. Всього у повному українському вінку мало бути двадцять квіток, і кожна з них була і оберегом, і лікарем.

Плетіння вінка вважалося цілою наукою, бо дівчина мусила знати не лише як і коли плести вінок, але й як зберегти квіти у вінках, і яке зілля з яким можна поєднувати. Категорично заборонялося вплітати «нечисте зілля», зокрема, цвіт куща вовчих ягід, дурману, гірчиці та осоту.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути