chrome firefox opera safari iexplorer

22 червня 1882 року народився видатний український вчений Микола Холодний 

22 червня 2020 о 07:18
library.kr.ua

Ботанік, фізіолог, мікробіолог, ґрунтознавець Микола Григорович Холодний народився в Тамбові, в родині вчителя міської гімназії.

1886 р. сім’я переїхала до Воронежа. В 1892 р. Микола вступив до місцевої гімназії, але вже наступного року його батька перевели до Новочеркаська – на посаду гімназійного директора. Тут хлопець і продовжив своє навчання. А весь вільний час присвячував читанню природничої літератури та спостеріганню за довкіллям.    

1900 р., по закінченні гімназії, М.Холодний вступив на природниче відділення фізико-математичного факультету Київського Святоволодимирського університету. Третьокурсником визначився з подальшим колом інтересів: обрав фізіологію рослин.  

1907 р. Холодному, як одному з кращих випускників, було запропоновано подальшу роботу в університеті — асистентом кафедри фізіології рослин.  Влітку цього ж року він подорожував Кримом, а впродовж двох наступних років відвідав Берлін, Мюнхен, Відень, Париж, Страсбург, Цюрих, мандрував Тиролем та Савойєю – знайомився з науковими закладами, природничими музеями, живою природою.  

1912 р. М.Холодний, склавши магістерські іспити,  почав  читати курс мікробіології та проводити практичні заняття в рідному університеті. 1918 р. був затверджений на посаду доцента.  

 1919  отримав звання професора Київських вищих жіночих курсів, де від 1914р. викладав ботаніку. 

Тоді ж почав працювати на Дніпровській біологічній станції «Гористе», де виконав понад 40  наукових досліджень. Водночас був завідувачем кафедри фізіології рослин у Київському університеті.   

 1926 р. М.Г.Холодний дістав ступінь доктора ботаніки без захисту дисертації – після видання монографії.

 Від 1929 р. – дійсний член Академії наук України.   

Від 1933-го – редактор журналу Інституту ботаніки АН України.   

Під час Другої світової війни М.Холодний працював у Краснодарі, Сочі, Кіроваканському відділі Єреванського ботанічного саду. 1945р. повернувся до Києва. З болем виявив, що його рукописи, листування, колекції препаратів загинули…  

По війні вчений провадив науково-дослідні роботи, ставив експерименти. 

4 травня 1953р. М.Г.Холодний внаслідок хвороби серця помер у Києві. Похований на Лук’янівському цвинтарі.

Вчений залишив по собі багатьох учнів і послідовників, понад 200  наукових праць – переважно в царині фізіології рослин. Окрім того, йому належать цікаві дослідження в галузі мікробіології, ґрунтознавства, екології рослин.  М.Холодний є засновником теорії, яка пояснює ростові рухи рослин. Теорія допомогла боротьбі з рослинами-шкідниками.    

Надзвичайно цінними є результати дослідів М.Г.Холодного в галузі штучної стимуляції розвитку рослин, яку нині широко застосовують у рослинництві цілого світу.

М.Холодний є основоположником фітогормональної теорії тропізмів, що пояснює ростові рухи рослин, та   розробником теорії геотропізму – впливу сили  тяжіння на клітини рослин, а також вчення про фітогормони.

Ще один важливий внесок М.Г.Холодного в науку —   розробка проблеми летючих органічних сполук атмосфери та з'ясування їхньої біологічної ролі.

1971р. Інституту ботаніки АН України було присвоєне ім’я академіка М.Холодного, а на будівлі інституту встановлено меморіальну дошку.

Підготувала Олена Бондаренко, 

Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути