chrome firefox opera safari iexplorer

3 червня: це цікаво знати

03 червня 2020 о 00:09

Природа народжує людей, життя їх ховає, а історія воскрешає, блукаючи по їхніх могилах.

Василь Ключевський

У народі 3 червня називали на честь цариці Олени, бо вважали її захисницею сільського господарства. Оскільки після цього дня вже не траплялося приморозків, висаджували пізні овочі і закінчували сіяти коноплі та льон. Обов’язково спостерігали за погодою, бо вірили: яким буде день на Олену – сонячним чи дощовим – такою буде й осінь.

За церковним календарем 3 червня вшановують Вишгородську (Володимирську) ікону Божої Матері; рівноапостольного царя Констянтина і матір його царицю Єлену; благовірного князя Констянтина та дітей його Михаїла і Федора, Муромських чудотворців; преподобного Касіана Грека, Углицького чудотворця.

Іменинники 3 червня:
Костянтин, Олена, Михайло, Ярослав, Федір.

3 червня народились:

1863 – Євген Петрушевич – український громадсько-політичний діяч, президент Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР).

1876 – Микола Бурденко – видатний український хірург, один із основоположників нейрохірургії. Перший президент Академії медичних наук СРСР, заснованої з його ініціативи.

1928 – Костянтин Степанков – український актор театру і кіно («Два місяці, три сонця», «З небес на землю», «Легенда про княгиню Ольгу», «Ярослав Мудрий», «Вавілон ХХ», «Гадюка»).

Події 3 червня:

1527 – о 7 годині вечора розпочалась Велика пожежа Львова, що знищила всю готичну забудову міста.

1638 – почалася Жовнинська битва – вирішальна битва повстанців на чолі з Гунею Д. Т. проти польсько-шляхетського війська під час повстання Острянина.

1768 – звільнення міста Умань гайдамацькими загонами Максима Залізняка та Івана Гонти.

1973 – на авіасалоні в Ле Бурже розбився радянський надзвуковий пасажирський літак Ту-144.

2006 – Чорногорія проголосила незалежність.

Чи знаєте ви що:

Найцікавішою дзвіницею на території України є дзвіниця Києво-Печерської лаври, що відхилена від вертикалі, як знаменита Пізанська вежа. Ще за часів спорудження через нерівномірний осад ґрунту дзвіниця похилилася.

У 1740 році навіть було порушено справу проти архітектора І.Г. Шеделя: його звинуватили у неправильному плануванні. У 1951 році визначили відхилення, а у 1987 зробили заміри вже за допомогою електроніки.

При загальній висоті дзвіниці 96,652 м відхилення становить 60,3 см. Отже, падіння Київській дзвіниці не загрожує.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути