chrome firefox opera safari iexplorer

1 липня – 111 років від дня народження українського лікаря-вірусолога та експериментального онколога Леонтія — Людомира Дмоховського

01 липня 2020 о 06:14

Першовідкривач вірусного походження ракових пухлин, засновник онковірусології –  доктор медицини Л.Л.Дмоховський відомий  у цілому світі як один з провідних онкологів. 

Народився 1909 р. у Тернополі, в родині греко-католицького священика. 

1927 р. закінчив українську чоловічу гімназію в Перемишлі. Затим отримав ступінь бакалавра на  медичному факультеті Львівського університету.  

Протягом року працював лікарем у клініці Львівського університетту. Як стипендіат Фундації ім. Я.Потоцького вирушив до Варшави, де працював асистентом у науково-дослідній лабораторії онкології при відділенні бактеріології та експериментальної медицини Державного інституту гігієни.

1937 р. Л.Л.Дмоховський отримав ступінь доктора медицини у Варшавському університеті. Наступного року переїхав до Лондона, де почав працювати у науково-дослідному інституті онкології – спочатку в якості стипендіата, згодом – науковим спіробітником.  

1949 р. зхистив другу докторську дисертацію — в Лідзському університеті, а через рік став доцентом цього вишу.  

Активно друкувався у спеціальних наукових виданнях.  

1951 р. Л.Л.Дмоховський вирушив до США, діставши запрошення читати лекції з проблем онкології у провідних університетах країни.  Відтоді працював у Колумбійському університеті; був консультантом ООН  з допомоги та відновлення. 

Залишився мешкати у США. Оселився у Г’юстоні, де був професором анатомії в медичному коледжі унівеситету Бейлор, консультантом у клініці та Інституті онкології ім.М.Д.Андерсона. Протягом понад 10 років працював у цьому закладі, в тому чмслі – в якості професора вірусології. 

Читав лекції в Медичному коледжі штату Джорджія.  

1974 р., після виходу на пенсію, залишився в Центрі ім.М.Д.Андерсона як професор-емерит.  

Л.Л.Дмоховський – автор понад 450 наукових праць, розділів у багатьох монографіях. Засновник  наукової школи вірусології в онкології.

Професор Дмоховський одним із перших у світі виявив вірусне походження багатьох злоякісних пухлин (зокрема – вірусів, що  викликають рак молочних залоз та лейкоз) і почав застосовувати електронну мікроскопію в онкологічній вірусології.  

Член багатьох медичних товариств. У тому числі — Британського Королівського медичного товариства;  Українського лікарського товариства у Львові; Українського лікарського товариства Північної Америки; Американської асоціації досліджень раку; Товариства електронної мікроскопії Америки; Чилійського товариства канцерології. Дійсний член Наукового товариства ім. Т.Шевченка у США.   

26 серпня 1981 р. вчений помер внаслідок серцевого нападу в м. Мехіко (Мексика). Похований у Г’юстоні. 

«Рідна країна»За матеріалами інтернет-видань

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути