chrome firefox opera safari iexplorer

14 липня: це цікаво знати

14 липня 2020 о 00:09

…Могили Ваші розсіяні по всій широкій Україні. Це здорове зерно, з якого виросте наша свята воля. І прийде час, що посуне тисячами на Ваші могилки вільний народ і цілуватиме землю, що прикрила Вас, і сльозами буде зрошувати її… І дітям маленьким будуть Ваші могилки найвищою наукою…
Мирослав Ірчан, посмертна згадка січовим стрільцям

14 липня у народі вшановують Косму та Даміана Безсрібників, святих чудотворців братів-лікарів. Жили вони недалеко від Риму в другій половині ІІ сторіччя. Були вбиті через заздрощі лікаря-язичника. В описі життя говориться, що Святі Косма та Даміан «отримали від Бога дар зцілення», і за лікування грошей не брали. За це їх і назвали Безсрібниками.

У нашого народу брати отримали імена Кузьми та Дем’яна,а їхній день пам’яті відзначається за церковним календарем два рази на рік: у листопаді та липні. Вважалося, що від їхнього дня вже починається спека.

За церковним календарем 14 липня вшановують безсрібників Косму та Даміана, що в Римі постраждали; мученика Потита; преподобного Петра, патриція; праведницю Ангеліну; преподобного Никодима Святогорця.

Іменинники 14 липня:
Кузьма, Петро, Ангеліна, Дем’ян. Никодим.

14 липня народились:

1834 – Микола Корф – педагог і просвітитель, почесний член Женевської академії наук та Петербурзького педагогічного товариства. Організатор початкових земських шкіл в Україні.

1897 – Мирослав Ірчан (Андрій Дмитрович Баб’юк) – український письменник, публіцист, драматург, перекладач, літературознавець, журналіст, історик, видавець. Автор п’єс «Бунтар», «Плацдарм», «Бувші люди», «Родина щіткарів» та ін.

14 липня відзначають:

  • День рибалки.

Події 14 липня:

1021 – Митрополит Київський Іоанн І урочисто відкрив і прославив мощі святих князів Бориса та Гліба і встановив день вшанування їхньої пам'яті.

1726 – царським указом в Україні ліквідовано сердюцькі полки. Сердюки (серденята, сердюцькі (охочепіхотні) полки) – воїни найманих піхотних полків, створених гетьманом Петром Дорошенком у другій половині 17 століття спочатку на Правобережній Україні, а згодом і на Лівобережній. Вони становили особисту гвардію гетьмана. Існували до 1-ї чверті 18 століття.
У часи українських визвольних змагань 1917–1918 років було сформовано декілька українських дивізій, названих сердюцькими.

1894 – у Львові відбувся перший в українській історії футбольний матч (між командами Львова і Кракова).

1995 – біля стін Софійського собору в Києві поховано українського православного релігійного діяча, богослова, Патріарха Київського і всієї Руси-України УПЦ-КП Володимира (Романюка). Спроба поховати тіло Патріарха у Софійському соборі наштовхнулася на опір зі сторони духовенства УПЦ-Московського Патріархату та силових дій з боку загонів спеціального призначення МВС України.

Чи знаєте ви що:

Про тварин. Альтруїзм в природі

Багато хто думає, що в дикій природі немає місця альтруїзму між тваринами, оскільки в умовах природного добору виживає найсильніший. Проте, вчені наводять безліч прикладів, доводячи зворотне. Наприклад, нещодавно вчені встановили, що пташенята багатьох видів птахів видають спеціальні звуки, що оповіщають своїх родичів про те, що знайдено їжу. Вважається, що невеличкі тваринки сурикати, найбільш альтруїстичні товариші.

Папуги не лише наслідують звукам. Існує думка, згідно з якою папуга, що «говорить», просто відтворює почутий набір звуків. Проте, тридцятирічне вивчення такої здатності наших пернатих друзів показує зворотне. Виявляється, папуги можуть вирішувати прості лінгвістичні завдання на рівні 4-6 річних дітей, і навіть комбінувати завчені слова в нові одиниці.

Риби можуть змінювати стать. Багато видів риб вміють змінювати стать, залежно від гормонального циклу і навіть від довкілля. А деякі представники мають органи обох статей одночасно. Наприклад, риба-клоун протягом життя може побувати і в ролі самця, і в ролі самиці.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути