chrome firefox opera safari iexplorer

20 липня: це цікаво знати

20 липня 2020 о 00:06

Огню такого стомлена природа
Одпочиває у красій такій,
Що, мабуть, справді вища нагорода
За пристрасть літа – тихій супокій.
Євген Плужник

20 липня у дохристиянські часи відзначали літній день Перуна, що збігається з сучасним християнським днем пророка Іллі, яке ми святкуємо 2 серпня. Наші предки цього дня молилися біля великих дубів – священних дерев Перуна і влаштовували ритуальні братчини, тобто обіди, де основною стравою було м’ясо жертовних тварин – вепрів, биків або ж півнів.

У народі цей день називали Явдоха Сіногнійка, оскільки наставав час затяжних дощів, що, у свою чергу, псувало сіно. Наші пращури наставляли: «Згребеш сіно до купи, так і не страшись хмари». Наші пращури помітили, яка Явдоха Сіногнійка, такий буде і листопад.

За церковним календарем 20 липня вшановують преподобного Фому, що в Малеї; преподобного Акакія, про якого розповідається в Ліствиці; мучеників Перегрина, Лукіана, Помпея, Ісихія, Папія, Саторнина і Германа; пресвятих мучеників Єпиктета, пресвітера, і Астіона, монаха; мученика Євангела; мученицю Киріакію; преподобну Євдокію – у чернецтві Єфросинію, княгиню Московську.

Іменинники 20 липня:
Герман, Євдокія, Хома, Єфросинія.

20 липня народились:

1909 – Микола Базилівський (Базилевський) – український публіцист, літературознавець, театрознавець.

1921 – Оксана Вікул – українська балерина. Славилася виконанням українських танців власного укладу з модерним спрямуванням.

20 липня відзначають:

     

  • Міжнародний день шахів.

Події 20 липня:

1923 – Президією ВУЦВК була затверджена постанова Раднаркому Української Соціалістичної Радянської Республіки про оголошення міста Харкова столицею УСРР.

1924 – засновано Міжнародну шахову федерацію.

1969 – о 20 годині 17 хвилин спускальний апарат космічного корабля «Аполлон-11» опустився на поверхню Місяця.

Чи знаєте ви, що:

Шахи вважаються королем серед ігор. До того ж вони є найстарішою грою з усіх відомих. Деякі вчені стверджують, що їм близько 5000 років!

Слово «шахи» походить від персидських слів «шах мат», що означає «король мертвий». Але чи перси створили цю гру?

Справа, в тому, що її походження у різні часи приписувалося індусам, персам, арабам, китайцям, єгиптянам, вавилонянам, грекам, римлянам і багатьом іншим.

За однією з версій, шахи все ж таки виникли серед буддистів Індії, а потім розповсюдилися Персією, Аравією і нарешті дійшли до Західної Європи. Адже за буддійськими законами війна і вбивство іншої людини, незалежно від мети, є злочином. І для того, щоб замінити війну, індуси винайшли шахи!

Що стосується окремих шахових фігур, то вони мають довгу і цікаву історію. Наприклад, колись король міг бути захоплений в полон, що неможливо у сьогоднішній грі. А королеву взагалі називали «візирем», що означало «перший міністр»!

Сьогодні, втрачаючи в грі королеву, ви позбавляєтеся своєї найсильнішої фігури. А у стародавні часи вона пересувалася тільки на одну клітку по діагоналі і тому була найслабкішою фігурою на дошці. Тільки близько 500 років тому королева отримала сьогоднішню силу.

Історія ж тури і коня залишається не змінною роками. До речі, англійська назва тури – «рук» – походить від індійського «рукх» і персидського «доля», що означає «солдат».

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути