chrome firefox opera safari iexplorer

21 липня: це цікаво знати

21 липня 2020 о 00:12

В хаосі жіночих образів нашої літератури, в плутанині перехресних бажань, між прокльонами рабинь і амазонок і захопленнями тими й другими, українська жінка все ж таки зуміла створити собі ідеал, найбільш відповідний добі, і простує до нього невпинно. Вона не хоче бути ні «рабинею», ні «вампом», ні «амазонкою». Вона хоче бути Жінкою.

Олена Теліга

21 липня у народі вшановували Прокопія. Вважалося, що у цей час вже дозрівали зернові. Жінки на Прокопія до схід сонця йшли на городи рвати кріп як засіб для лікування головного болю. Відваром кропу змивали голову, а дітей купали у ваннах.

У народі Прокопа називали Жнивником, оскільки у цей час починали в’язати снопи. Також у цей день відзначається свято Казанської ікони Божої Матері. У народі говорили: «Хто на Казанську одружиться, щасливий буде», тому в цей час справлялось багато весіль. По цьому дню судили про найближчу зиму: «Що Казанська покаже, те й зима скаже». З 21 липня починається найсильніша спека.

Пасічники до Прокопа збирали бджолині рої, однак після цього дня з них намагалися не створювати нових сімей, бо тоді бджоли не встигали запастися на зиму медом.

Що ж до погоди, то якщо день Прокопа був дощовим, люди боялися, що хліб у копах може прорости, бо дощі 21 липня віщували негожі дні.

За церковним календарем 21 липня вшановують великомученика Прокопія; Казанську ікону Божої Матері.

Іменинники 21 липня:

Прокіп.

21 липня народились:

1906 – Олена Теліга – українська поетеса, літературний критик, громадський діяч.

1907 – Олег Ольжич (Олег Кандиба) – український поет, археолог і політичний діяч (загинув у концтаборі Заксенхаузен).

1909 – Золтан Шолтес – пейзажист, заслужений художник України. Автор картин «Весна», «Зима на Верховині», «Буря над Бескидами». Твори зберігаються в музеях Європи, Японії та США.

21 липня відзначають:

  • День металурга (День працівників металургійної та гірничодобувної промисловості).

Події 21 липня:

1774 – підписано Кючук-Кайнарджійський мирний договір, за яким було встановлено незалежність Кримського ханства.

1944 – Йосип Сталін підписав декрет про депортацію з Кавказу турків-месхетинців.

1992 – сторожовий корабель Чорноморського флоту СКР-112 підняв український прапор і вирушив до Одеси з метою увійти до складу ВМС України.

Чи знаєте ви, що:

Олена Теліга росла хоч і в українській, проте російськомовній родині. Батьки запрошували гувернанток навчати дітей іноземних мов, на рідну ж звертали мало уваги. Зрозуміло, що Олена, яка своє дитинство провела у Росії, і почувалася «петербурзькою панночкою» до певного часу.

Приїхавши з сім’єю до Праги, Олена отримала запрошення на бал, який влаштовував осередок російських монархістів. Молода і чарівна, в гарній сукні, дівчина пила вино, танцювала з кавалерами, насолоджувалася прекрасним вечором. Але в ході однієї з розмов її російські друзі почали насміхатися з української мови, а наприкінці і взагалі назвали її: «собачим языком».

Запальна Олена, яка не переносила хамів і не вміла миритися з несправедливістю, в один момент з ніжної панночки перетворилася у рішучу дівчину. Вона поставила язикатих кавалерів на місце і зареклася спілкуватися з такими хамами.

Відтоді, як писала сама Олена і як згадують її сучасники, вона вивчила українську і говорила лише цією мовою.

Ще цікавий факт. Теліга мала дивовижну здатність зачаровувати чоловіків – навіть не тим, що спокушала, а лиш самим фактом своєї появи. Перед війною емігрантський журнал у Польщі подав шарж на неї, з підписом: «А за мною молодою ходять хлопці чередою!». Вона сердилась не за «череду хлопців», а за те, що їй намалювали кривого капелюшка, бо вона носила капелюшок прямо, як справжня варшав’янка!

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути