chrome firefox opera safari iexplorer

4 липня: це цікаво знати

04 липня 2020 о 00:03

На конвертики хат
літо клеїть віконця, як марки.
Непогашені марки – біда ще не ставила штамп…
Ліна Костенко

4 липня у дохристиянські часи влаштовували похорон Ярила, який пізніше став називатися Кострубом. Ярило – Бог Сонця, що у цей час вже все засіяв і запліднив. Тому його «похорон», означав прощання з весною та наступне її воскресіння, що символізувало майбутній врожай. Обряд здійснювався таким чином: солом’яне опудало вкладали у ночви і розігрували сцену похорон, що закінчувалася веселощами. Адже, за народним уявленням, щирий сміх здатний викликати і відродити життя.

У народі 4 липня прийнято було збирати липу, яка саме цього дня набувала цілющих властивостей і могла рятувати людину навіть від пристріту. Використовували квіти липи для лікування кашлю, застуди, отруєнь. Готували спеціальний липовий порошок, який може заліковувати опіки і зупиняти кровотечу. Дівчата використовували липу в косметичних цілях. Наприклад, липовий настій робив шкіру м’якою і гладкою, а сік зміцнював волосся.

Щодо погоди, то здавна помітили, якщо цей день спекотний, то грудень буде морозним.

За церковним календарем 4 липня вшановують мученика Юліана Тарсійського; священномученика Терентія; преподобних Юлія, Юлія пресвітера та Юлія диякона: преподобного Максима Грека.

Іменинниками 4 липня є:

Терентій, Юліан, Юлій, Максим.

4 липня народились:

1863 – Юліан Панькевич – український графік, релігійний живописець (іконостаси, картини «Ісус Христос», «Богородиця», «Сільська Мадонна»), автор єдиного портрета І. Франка, зробленого з натури, ілюстрацій до поетичної антології «Акорди», «Слова о полку Ігоревім», творів Г. Хоткевича, С. Руданського, Я. Щоголіва. Учитель М. Бойчука.

1891 – Петро Панч (Панченко) – український письменник, член групи «Плуг», ВАПЛІТЕ, ВУСПП. Автор книг: «Гомоніла Україна», «Син Таращанського полку», «Білий вовк», «Три копійки» та ін. Офіцер Армії УНР.

4 липня відзначають:

  • День Національної поліції України.
  •  

  • День судового експерта.

Події 4 липня:

1776 – ухвалено Декларацію незалежності США.

1631 – у Парижі відкрито перше в світі агентство зайнятості.

1941 – під час операції AB (AB-Aktion) нацистськими військами було розстріляно 45 львівських професорів. З цієї групи живим залишився тільки проф. Franciszek Groër. Гітлерівці пограбували квартири науковців і знищили чи вивезли цінні наукові матеріали вчених.

1942 – завершилася оборона Севастополя, що тривала 250 днів.

Чи знаєте ви, що:

  • Маленькі зозуленята поводять себе у чужому гнізді, як господарі. Народившись в гнізді іншої пташки, вони вже через пару годин здатні викинути яйця рідних пташенят прийомної матері з гнізда. Як слабке і сліпе пташеня примудряється це робити? Воно розчепірює свої крильця і залазить під інше пташеня чи яйце таким чином, щоб воно розмістилося на спині. Потім робить невеликий поворот, і ось яйце, а іноді й пташеня, вже летить додолу.
  • Розмовляючи у лісі з зозулею, багато хто вважає, що це самка. До неї навіть звертаються, використовуючи жіночий рід. Цікавим фактом же є те, що самка зозулі може видавати тільки не чутні людському вуху звуки. Кувати вміє тільки самець зозулі. А робить він це не просто так. Так самець запрошує до спаровування самок. Тихі звуки, що видаються самками, самець чує на дуже великій відстані. За один день самець зозулі може злучитися з кількома самками. При цьому готова до спаровування самка займає свою територію, на якій вибирає гнізда для підкидання майбутнього потомства.
  • Заслуговує уваги і те, як паразитує птах, що підкидає яйця до чужого гнізда. Зозуля проробляє велику підготовчу роботу, щоб протягом 5-10 секунд замінити яйце. Все починається з вибору «прийомних батьків». Зозуля вибирає таких птахів, яйця яких ззовні не відрізняються від її власних. Чекаючи, коли в обраному гнізді з’являться яйця, зозуля здатна уповільнити розвиток власного пташеняти. Для цього вона періодично поміщає яйце у воду, знижуючи його температуру. Зозуля, як справжній розвідник, спостерігає, вибирає момент і блискавично діє. Мить, і підміна проведена. У гнізді майбутніх вихователів з’являється майже точна копія їх власного яйця. Яйце нещасних птахів зозуля може викинути, але частіше вона його з’їдає. А прийомні батьки найчастіше не помічають підміни... (З сайту cikavo.net)

«Рідна країна»

Розділи: Календар

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути