chrome firefox opera safari iexplorer

6 липня – день пам’яті Богдана-Ігоря Антонича

06 липня 2020 о 08:43

6 липня минає 74-а річниця з дня смерті Богдана–Ігоря Антонича, українського поета, що попри смерть у дуже молодому віці (28 років), справив непересічний вплив на сучасну українську поезію першої половини XX століття.

Про це розповів кореспонденту ЗІКу науковий працівник музею-садиби родини Антоничів у с.Бортятин, що на Львівщині, Анатолій Лисенко.

У цей день відбудеться низка заходів у с.Бортятин (Мостиський район Львівської області).

Уранці відбудеться заупокійна Служба Божа у церкві, що неподалік музею-садиби поета. Потім учасники гуртка «Друзі Антонича» – учні місцевої школи та із довколишніх сіл – поїдуть до Львова, до могили Богдана–Ігоря Антонича на Янівському цвинтарі, покладуть квіти. Відбудуться поетичні читання віршів поета.

Як розповів Анатолій Лисенко, музей-садибу відвідують екскурсійні групи з Мостиського і Городоцького районів, зі Львова, з Польщі, зі Східної України. Зараз у музеї-садибі готуються до міжнародної конференції, для участі у якій прибудуть історики зі Львова, Польщі.

Нагадаємо, що музей-садиба імені Богдана–Ігоря Антонича була урочисто відкрита у с.Бортятин Мостиського району, що на Львівщині, у рамках відзначення 100-річчя від дня народження українського поета. Нині це – Бортятинська філія Львівського музею історії релігії, а також центр культурного життя усієї Мостищини.

Музей-садиба родини Антоничів розташований на території колишньої греко-католицької плебанії, де й мешкала сім’я Антоничів. У Бортятині проживали і поховані батьки поета. Тут пройшли дитячі та юнацькі роки Богдана–Ігоря Антонича.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути