chrome firefox opera safari iexplorer

11 серпня 1950р. народився Стів Возняк – «батько» одного з перших комп’ютерів Apple

11 серпня 2020 о 08:00

Стів Возняк у 1970-і роки створив персональні комп'ютери Apple I та Apple II. Останній став популярним у цілому світі, найпоширенішим ПК 1970-х — початку 1980-х.

1976р. разом зі  Стівеном  Джобсом  він заснував всесвітньо відому фірму Apple Computer.

Також Возняк створив за чотири дні перший прототип гри Breakout.

А ще він любить усамітнюватися, дратується зі своєї популярності й відгукується на прізвисько «Воз»…  

Cтів (Стефан Гері) Возняк народився в Сан-Хосе (Каліфорнія, США) в родині інженера і домогосподині.

Є інформація, що батько Стіва – Френсіс Якоб — походить із Буковини, у Штатах  опинився після Другої Світової. Мама – Маргарет Луїза -  з Німеччини. Сам Стів не вельми обізнаний у своїй генеалогії, а позаяк на час батькової еміґрації частина Буковини належала Речі Посполитій, він якось зазначив, що батько родом «з Польщі або з сусідньої країни».

За переписом населення США батько Стіва ніби народився 1925р. в Каліфорнії, а першим емігрував до Америки в 1870р. його прадід Джордж (Георг) Возняк, народжений 1843 р. Слід згадати, що на той час незалежної держави Польща не існувало, її територію 1795р. поділили  Російська імперія, Імперія Габсбургів та Королівство Пруссія, і на цій території розташовувалися етнічні українські землі.  

Возняк ніколи не відмовлявся, якщо говорилося про його українське походження. Якось сказав журналістам, що «…бажав би бути українцем. Ці люди здаються найбільш подібними до американців, як я сам, з усіх інших європейців». 

 По закінченні загальноосвітньої школи Стів вступив до Каліфорнійського університету  Берклі, 1986р.став бакалавром  за фахом  «комп'ютерні технології».    

1975р. почав працювати в компанії Hewlett-Packard -  проектував калькулятори. У компанії  був один-єдиний  комп'ютер — Altair 8800, яким користувалися  80 співробітників, і Возняк вирішив зібрати власний. Це йому вдалося. Того ж року Стів Джобс, із яким Стів Возняк приятелював у шкільні роки, запропонував йому виготовити  комп'ютер для любителів. У гаражі батьків  Джобса вони й створили прототип комп'ютера Apple I. Місцевий підприємець, який торгував електронікою, замовив хлопцям 25 таких комп’ютерів.     

1 квітня 1976р. С.Джобс і С.Возняк заснували компанію Apple Computer (нині — Apple Inc.). Чому саме така назва? Бо хлопці, справжні фанати The Beatles, пригадали, що на обкладинках усіх пізніших альбомів улюбленого гурту було зображене яблуко (apple).

Першим у низці  комп'ютерів став  Apple I. Він коштував 666,66 доларів і був невеликим за розмірами та простим у користуванні. Apple IІ був ще компактнішим, зручнішим і зажив надзвичайної популярності.    

Далі фірма почала випускати ще й принтери та програмне забезпечення, більшість якого створив Возняк.  

У 1980р. Apple II зробив Джобса і Возняка мільйонерами. До 1992 року щорічний прибуток фірми досяг 7 млрд доларів.

У 1985.р Рональд Рейган відзначив С.Возняка  найвищою нагородою в царині технологій — National Technology Award.  2000р. ім’я Стефана Возняка було внесене до Національної зали слави США в царині винахідництва.    

Того ж року  Стівен Возняк звільнився з посади віце-президента Apple. Нині працює у компанії консультантом, отримує дуже скромну платню і володіє пакетом її акцій.  

У вересні 2007р. Возняк видав автобіографічну книгу iWoz.

 До речі, у Стівена було кілька псевдонімів: «The Woz», «Wizard of Woz» і «iWoz» (як iPod). У Apple Computer його також називали «Інший Стів» (Another Steve), аби не плутати зі Стівеном Джобсом.

Нині Стів мешкає у місті Лос-Гатос (Каліфорнія, США) разом зі своєю третьою дружиною Дженет Хілл та шістьома дітьми. Власними коштами підтримує молодих талановитих комп’ютерників, багато допомагає  недужим та нужденним.

Чи справді в жилах  Возняка тече українська кров?  

Він цього не заперечує, й ми теж не проти: чом би й ні? Адже  українці — нація надзвичайно талановита.

Підготувала Олена Бондаренко, 

Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути