chrome firefox opera safari iexplorer

17 серпня: це цікаво знати

17 серпня 2020 о 00:05

Ой у лузі червона калина похилилася,

Чогось наша Україна зажурилася.

А ми тую червону калину підіймемо,

А ми ж свою славну Україну розвеселимо.
Гімн Українських Січових Стрільців

У народі 17 серпня називали Явдохи-Сіногнійки. Дощі у цей час ідуть серед білого дня, без блискавок і грому. Через часті дощі сіно могло зіпсуватися, тому його потрібно було швидше заховати. По цьому дню судили про майбутній листопад: «Яка Явдоха – такий листопад». Якщо день погожий, ясний, то і листопад буде погожим, а якщо похмуро і дощ іде – бути йому сірим і туманним.

За церковним календарем 17 серпня вшановують сімох отроків у Ефесі: Максиміліана, Ямвлиха, Мартиніана, Іоана, Діонісія, Єксакустодіана (Константина) та Антоніна; преподобну мученицю Євдокію; мученика Елевферія.

Іменинники 17 серпня:

Денис, Іван, Євдокія, Максиміліан.

17 серпня народилися:

1858 – Володимир Тимофєєв – український хімік, ректор Київського політехнічного інституту (1906–1908), професор Харківського університету, директор Українського інституту прикладної хімії Укрраднаргоспу, керівник науково-дослідної кафедри фізичної хімії Наркомосвіти УРСР.

1882 – Василь Тютюнник – український військовий діяч, полковник генерального штабу Армії УНР, командувач Дієвої Армії УНР.

1919 – Іван Жулкевський – український актор. Народний артист України. Ролі: Щасливцев («Ліс» О. Островського), Бонко («Макбет В. Шекспіра»), Возний («Наталка Полтавка» І. Котляревського) та ін.

Події 17 серпня:

1245 – у битві поблизу галицького міста Ярослава Данило Галицький розгромив угорське військо і покінчив з боярським спротивом у Галицько-Волинському князівстві.

1914 – у Львові створено добровольчий легіон «Українські січові стрільці». Саме січовики стануть у початків національної революції у Львові в листопаді 1918 та складуть основу Української Галицької армії, будуть однією з найбоєздатніших частин армії УНР.

1918 – Гетьман Павло Скоропадський встановив в Україні 8-годинний робочий день.

1941 – радянські війська залишили Миколаїв та Кривий Ріг. Миколаївські верфі було підірвано.

1958 – в Китаї Мао Цзедун оголосив про початок політики «великого стрибка».

1969 – «Карпати» (Львів) стали володарями Кубка СРСР з футболу.

1979 – над Україною зіткнулися два літаки Аерофлоту, 156 осіб загинуло.

1991 – у Москві прийнято рішення про початок дій ГКЧП з 18 серпня.

1998 – у Росії стався обвал фінансово-бюджетної системи країни.

Чи знаєте ви, що:

Про селище-привид в Україні

Бакота – затоплене село на Хмельниччині. Археологічні розкопки свідчать, що ця територія була заселена з доісторичних часів. Наші пращури вважали це місце особливим. Цю думку дослідників підтверджують безліч язичницьких святилищ та капищ, знайдених тут. Існує також частково підтверджена підводними дослідженнями легенда про кам’яний відбиток стопи Будди, що знаходиться зараз на дні річки Смотрич.

Вперше Бакота згадується у літопису 1024 року. У XIII столітті це було велике місто, найважливіший політико-адміністративний центр Дністровського Пониззя (з XIV століття – Поділля), що входило до Галицько-Волинського князівства.

Сьогодні Бакотою умовно називаються місця вздовж берега Дністра, розташовані по сусідству з залишками монастиря.

Цікаво, що, за даними метеорологів, в цьому районі існує своєрідний унікальний мікроклімат – середньорічна кількість тепла на 1 кв. м тут рівнозначна ялтинській, а скелі й ліси захищають узбережжя Дністра від північних повітряних потоків. Мальовнича природа та романтичний імідж цих місць приваблюють сюди численні потоки паломників і мандрівників.

«Рідна країна»

* На фотосотня січових стрільців під час військової підготовки. Київ (1918 р.)

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути