chrome firefox opera safari iexplorer

18 серпня: це цікаво знати

18 серпня 2020 о 00:50

Кохання окрилює, але янголом не робить.
Юрій Меліхов

У дохристиянські часи 18 серпня наші предки запалювали перше осіннє вогнище. Під час таких свят, вшановуючи домашнє вогнище, обмазували, білили і розмальовували піч та комин. А молодь на гуляннях влаштовувала жартівливі похорони мухам, комарам та іншим комахам.

У народі 18 серпня називають днем Євстигнія-Житника. Селяни робили спеціальний обряд, щоб посіви швидше дозрівали. За традицією, потрібно було з’їсти в цей день хліб з цибулею, запиваючи квасом, щоб бути здоровим. А ще великою удачею вважається в цей день знайти на поле стебло з 12-ю колоссями. Зерна з нього зберігають до наступної весни і першими засівають.

У кімнатах розвішували зв’язки цибулі – щоб повітря очищалось. У давнину в цей день визначали погоду на грудень: «Який Євстигній – такий і грудень».

Щодо погоди також підмічали: «Блідий Місяць на негоду – чистий і яскравий на хорошу погоду».

За церковним календарем 18 серпня відзначають Передсвято Преображення Господнього, а також вшановують мученика Євстигнія; преподобного Іова Ущельського; священномучеників Анфіра і Фавія, пап Римських; мученика Понтія Римлянина; мучеників Кантидія, Кантидіана і Сивела, в Єгипті; праведницю Нонну, матір святого Григорія Богослова.

Іменинники 18 серпня:

Євстигній, Іов, Нонна, Григорій.

18 серпня народились:

1836 – Олександр Кониський – український перекладач, письменник, видавець, педагог, громадський діяч. Автор слів пісні «Молитва за Україну».

1917 – Василь Бородай – український скульптор, майстер станкової і монументальної скульптури. Лауреат багатьох премій. Роботи: меморіальний комплекс «Український державний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941–1945 рр.», пам’ятник Лесі Українці в Маріїнському парку (Київ), пам’ятник Т. Шевченку (Нью-Йорк, США) та ін.

Події 18 серпня:

1743 – Джек Бротон сформулював правила боксу, серед яких – поділ на раунди і заборона бити лежачого.

1787 – у Петербурзі відбулася перша в історії Росії робітнича демонстрація – 400 будівельників принесли скаргу Катерині II на свого наймача Долгова.

1918 – у Києві відбувся з’їзд губернських старост Української Держави.

1919 – у Кам’янці-Подільському уряд УНР ухвалив низку заходів, спрямованих на боротьбу з єврейськими погромами. Денікінські війська зайняли Миколаїв.

1920 – була ратифікована 19-а поправка до конституції США, яка дала право голосувати жінкам.

1941 – співробітниками НКВС підірвана гребля Дніпрогесу, що спричинило смерть близько 100 тисяч мешканців берегової зони та червоноармійців.

1968 – керівництво країн Варшавського договору схвалило введення військ до Чехословаччини для придушення спроби лібералізувати політичну систему, яка відома як «Празька весна».

1991 – початок «серпневого путчу» – спроби державного перевороту в СРСР: президент Михайло Горбачов взятий під домашній арешт у резиденції в Форосі (Крим).

1992 – заснована Почесна відзнака Президента України, перша нагорода незалежної України (з 1996 – орден «За заслуги»).

2006 – у Києві почався четвертий Всесвітній форум українців.

Чи знаєте ви, що:

Пам’ятник посмішці. У Львові на вулиці Вірменський знаходиться єдиний у світі пам’ятник Посмішці. Відкритий у 2001 році, пам’ятник замінюють кожні сім років, і теперішній стоїть з 2008 року. Це робота львівського скульптора і карикатуриста Олега Дергачова. Пам’ятник Посмішці – чарівна риба. За словами автора, це натяк на те, що посмішку в наш час майже поховано: всюди хаос та сумні події. Треба вчитися радіти.

Одна з найменших трамвайних систем у світі. Трамвайна система селища Молочне (АР Крим) довжиною 1480 м, є не лише найменшою в Україні та на пострадянському просторі, а й однією з найменших у світі. Вона була створена пансіонатом «Берег» для перевезення відпочиваючих, однак трамваєм користуються всі бажаючі. Таким чином, він є повноцінним громадським транспортом.

В Україні є шведське село. На території України існує єдине шведське поселення – в селі Зміївка Херсонської області. Це поселення нині відоме в Швеції як «Гаммальсвенскбю» (тобто «Старе шведське село»). Воно було засновано в 1782 році після того, як туди прибули шведські поселенці, депортовані Катериною ІІ з острова Даго (нині – естонський острів Хіюмаа) на щойно завойовані Російською імперією землі. На сьогодні населення села шведського походження складає 120 чоловік. Граматика і словоформи шведської мови, якою вони говорять, збереглися на рівні 18-го сторіччя.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути