chrome firefox opera safari iexplorer

20 серпня: це цікаво знати

20 серпня 2020 о 00:08

Іноді щоб встигнути, необхідно вчасно спізнитися.
Леонід Сухоруков

У народі існувала така приказка відносно цього дня: «Пимени – Марини – не шукай у лісі малини». З цього дня закінчуються літні грози і починається листопад берези. У минулі часи помітили, якщо у цей день лелеки готуються до відльоту, то осінь буде холодною...

За церковним календарем 20 серпня відзначають Післясвято Преображення Господнього та вшановують преподобного Пімена Багатохворобливого, ченця Києво-Печерського монастиря, який жив у ХІІ сторіччі. Багато років хворів, а коли батьки принесли його у лавру аби монахи над ним помолилися, то попросив залишитися на самоті, після чого чудесним образом був пострижений у монахи. Всі 20 років, які жив у лаврі продовжував хворіти, однак не нарікав на Бога, за що отримав дар зцілювати і перед смертю зцілився сам.

Також цього дня згадують пресвятого мученика Дометія Персянина та двох учнів його; знайдення мощей святого Митрофана, єпископа Воронезького; преподобного Пімена, посника Києво­Печерського, в Дальніх печерах; преподобного Меркурія Києво­Печерського, єпископа Смоленського, в Ближніх печерах; мучеників Марина і Астерія; преподобного Ора; пресвятої мучениці Потамії, чудотвориці.

Іменинники 20 серпня:

Митрофан, Дементій, Антон, Пимен.

20 серпня народились:

1879 – Катерина Лазаревська – український історик та археограф. Брала участь у підготовці «Історичного словника українського язика», «Опису Новгород-Сіверського намісництва» (1931) та ін.

1924 – Платон Костюк – український науковець, засновник української школи нейрофізіологів. Голова Верховної Ради УРСР (1985 – 1990). Герой України.

1939 – Тарас Мельничук – український поет-дисидент, в’язень радянських таборів. Автор книги «Князь роси», відзначеної Шевченківською премією.

«Поезіє, будь мені сонцем, будь мені катом, і не треба мені оборонця, і не треба мені прикриття». (Тарас Мельничук)

Події 20 серпня:

1896 – у Києві відбулось освячення кафедрального собору святого Володимира.

1920 – у районі Замостя 6-та стрілецька дивізія Дієвої армії УНР успішно провела бої з частинами Червоної армії.

1925 – засновано Канівський музей-заповідник «Могила Т.Г. Шевченка». Нині – Шевченківський національний заповідник у місті Каневі.

1941 – видано декрет про створення Рейхскомісаріату Україна з центром у м. Рівне.

1968 – СРСР та країни Варшавського пакту вторглися до Чехословаччини для придушення Празького повстання.

1991 – Естонія проголосила свою незалежність від СРСР.

Чи знаєте ви, що:

Володимирський собор можна сміливо називати довгобудом 19 сторіччя. До його будівництва долучились два останні російські імператори та чотири архітектори, деякі зі світовим ім’ям.

Після того, як у 1852 році почалося збирання пожертв на будівництво собору на честь рівноапостольного князя Володимира, розробку його проекту доручили тридцятирічному петербурзькому архітекторові Івану Штрому. На його думку, майбутній собор мали увінчувати аж тринадцять бань. Проект затвердив імператор Микола І. Однак масштабні задуми вперлися у традиційно нездоланну обставину: бракувало коштів. І тоді з тринадцяти запропонованих бань залишилось сім. У підсумку храм виходив непоказним.

Духовне керівництво звернулося по допомогу до зодчого Олександра Беретті. У 1862 році відбулося закладення собору. Якийсь час справа просувалася успішно. Аж раптом восени 1864 року деякі арки не витримали ваги горішнього ярусу й розсунулися. Беретті відчайдушно відбивався від критиків та врятувати репутацію йому не вдалося. Роботи припинилися. А стіни вже ледь трималися.

І ось до Києва прибув імператор Олександр ІІ. Миттєво знайшлися додаткові кошти, і до міста приїхав фахівець зі світовим ім’ям Рудольф Бернгард. У 1882 році собор практично завершили зводити. Залишилося внутрішнє оформлення, що тривало ще 11 років.

Саме своїми настінними розписами собор став відомий у всьому християнському світі. Врешті-решт за легендою, образ Богоматері з немовлям з’явився на стіні храму одного сонячного ранку, а Васнєцов лише обвів його фарбами.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути